Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Räddningsinsatsen på Knutby torg avslutad

25 juli 2019

Tidigt på onsdagsmorgonen den 24 juli startade en brand på Knutby torg i Norrtälje. Här nedan hittar du information om händelseförloppet.

Räddningsledare Bjarne Hansson.

Uppdaterad 25/7 klockan 10.30:

Räddningsinsatsen vid Knutby torg-branden avslutas och efterarbete med rivning och sanering vidtar.

– Natten har varit lugn, från 18.00 har det varit tyst från branden och därmed har tiden gått ut för risken för ytterligare explosion, förklarar räddningsledare Bjarne Hansson.

Detta innebär att räddningstjänsten kommer minimera avspärrningen och runda av sitt arbete på plats.  Nu kommer restvärdesledare som representerar ägarnas försäkringsbolaget att ta över arbetet med rivning och sanering.

Miljöskadorna har begränsats tack vare att branden fått brinna ut.

– När det stod klart att vi inte kunde rädda byggnaden så valde vi att inte försöka släcka branden och koncentrerade oss på att skydda angränsande byggnader, säger Bjarne Hansson.

Grundvattnet har inte utsatts för några risker eftersom endast minimal vattenbegjutning skett. Övrig påverkan på miljön har också varit marginell.

Brandplatsen kommer att vara avspärrad med ett staket. Polisen kommer att göra en teknisk undersökning tillsammans med räddningstjänsten, vilket görs för att om möjligt fastställa brandorsaken.  Den yttre avspärrning som är runt parkeringen vid Knutby torg samt avspärrningen av Vätövägen kommer att hävas.

En miljöutredning kommer också att göras innan byggnaden kan rivas och saneras.

Uppdaterad 24/7 klockan 15.30:

Kartan visar avstängningen av Vätövägen efter branden och vilken alternativ väg du kan ta. Vissa delar av cykelbanorna är också avspärrade

Uppdaterad 24/7 klockan 14.50:

Räddningsledaren har fattat beslut om att tillsvidare inte påbörja en aktiv släckinsats då det skulle innebära en större miljöpåverkan och då det även kan innebära en risk för räddningspersonalen. Räddningstjänsten fortsätter att fokusera på att begränsa spridningen och bevaka området. Om inget oväntat inträffar kommer nytt inriktningsbeslut att fattas under torsdag förmiddag. Då kan det eventuellt bli aktuellt att släcka det som är kvar av branden, om det finns förutsättningar att ta hand om släckvattnet.

Rökspridningen har avtagit markant. Skulle man ändå uppleva obehag av rök är det lämpligt att hålla sig inomhus och stänga fönster och eventuellt ventilationen.

Uppdaterad 24/7 klockan 11.12:

Räddningschef Magnus Wallin om det aktuella läget för branden vid Knutby torg.

 

Uppdaterad 24/7 klockan 10.50:

Avspärrningar sträcker sig runt brandplatsen och parkeringen närmast. Vätövägen är avspärrad från den norra rondellen till korsningen mot Baldersgatan. Den som behöver köra in till Knutby torg kan ta vägen via Baldersgatan. 

Uppdaterad 24/7 klockan 08.08:

Branden är under kontroll men området är fortfarande avspärrat. Boende i närområdet ska hålla fönster och ventilationer stängda och hålla sig inomhus.

Så här säger vakthavande brandingenjör på Storstockholms brandförsvar Stefan Gustafsson om läget.

– Det är ingen hälsosam rök men det är inte direkt livshotande. Har man astma eller andra problem så kan man få besvär. Boende i närområdet bör hålla fönster och ventilationer stängda samt hålla sig inomhus, uppmanar Stefan Gustafsson.

– Det kommer att vara avspärrat i området minst hela dagen men förmodligen kommer butikerna i närområdet att kunna öppna. Angränsade parkeringar går dock inte att använda, fortsätter han.

Uppdaterad 24/7 klockan 06.50:

Det brinner i en industribyggnad på Knutby torg i Norrtälje stad. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att stänga fönster och ventilation och att hålla sig inomhus under tiden branden bekämpas.

Så skriver Räddningstjänsten i sin information till allmänheten:

"Det brinner kraftigt i en industribyggnad på Knutby torg i Norrtälje.

Röken är ohälsosam och vi vill därför att ni stänger dörrar, fönster, ventiler om ni befinner er i rökens riktning.

Byggnaden kommer bli totalskadad och vi jobbar med att begränsa brandens spridning och negativa effekter.

Många räddningsfordon finns på platsen och framkomligheten är därmed begränsad.

Vi ber er hålla er på avstånd och undvika att andas in röken."

Vi kommer att uppdatera informationen under dagen.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.