Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Allt fler barn och ungdomar på dans i Herräng

16 juli 2019

Herräng Dance Camp är inte bara det största danslägret för Lindy Hop, Boogie Woogie och Swing i världen. En allt större skara barn och ungdomar har upptäckt glädjen i de äldre dansstilarna och i år slår deltagandet i Swing Kids och Swing Teens rekord.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Utöver de ungefär 3 000 dansarna från ett 60-tal olika länder som varje sommar kommer till Herräng Dance Camp för träna på dagarna och sällskapsdansa till liveband på kvällar och nätter har nu allt fler unga hittat till Lindy Hopens Mecka.

Under förra veckan pågick de återkommande danslägren Swing Kids och Swing Teens på Herräng Dance Camp, där deltagarna är från 9-årsåldern upp till 17 år. Intresset för dans bland ungdomarna är stort, med 88 deltagare på lägret under veckan och med 50 som deltog veckan innan det.

– Det började 2002 som ett miniläger för barn i kommunen att upptäcka pardans och har nu vuxit till en stor gemenskap av unga dansintresserade som kommer tillbaka år efter år, berättar Hanna Lundmark, som är en av eldsjälarna bakom Herräng Dance Camp.

Hanna arbetar dagligdags som barnkulturproducent på Norrtälje kommun och intresset för kultur och dans väcktes tidigt i livet, kanske för att hon växte upp tvärs över gatan från dansen i Herräng. Idag är hon också danslärare och driver samt undervisar i Swing Kids och Swing Teens tillsammans med sin man Mattias. De såg ett intresse hos barnen att vara med i dansaktiviteterna och hade själva gärna börjat sina dansliv tidigare, så valet att sätta igång dans för barn och ungdom var både lätt och roligt.

Dansen och lägret lockar dock inte bara de som kommer till Herräng tillsammans med sina föräldrar för att dansa, utan en stor del av barnen och ungdomarna är också sommargäster i närheten eller bor runt om i hela kommunen.

– Lägret är till för alla som är intresserade av dans. Lär man sig grunderna som barn fungerar det lite som en plantskola för att senare kunna förfina sin dans, säger Hanna, som också berättar hur stolt och glad hon är över att vara en del av Herräng Dance Camp.

Bland lärarna finns till exempel tidigare elever från danslägret, som själva gått vidare inom dansen som bland annat ungdomsvärldsmästare och professionella dansare. Men det är gemenskapen, glädjen i dansen och den välkomnande inställningen i det gemensamma dansintresset som är det viktiga.

Ett exempel på det är att några av de boende på campingen i området bjöd in barnen att måla deras husvagn som en hyllning till lägret och dansen, vilket var en uppskattad kvällsaktivitet för både barn och vuxna.

– Jag har fått kompisar här som jag vill träffa igen. Det är femte året jag är här och det är roligt med mycket människor och olika språk, säger 13-åriga Lovisa, som började på Swing Kids som 8-åring.

Lovisa började med dans när storasyster gjorde det och intresset har vuxit sedan dess. Att Herräng är världskänt inom danskretsar förstår man när hon räknar upp alla de länder som kompisarna kommer ifrån. Kanada, Ryssland, Sverige, USA, Norge och Frankrike är några av länderna hon nämner och hon lägger till att det egentligen inte bara är därifrån, utan alla länder hon kan tänka sig.

Herräng Dance Camp pågår fram till den 3 augusti och du kan läsa mer lägret, boende och hur du hittar dit på deras hemsida.

Alla i hela kommunen och hela världen är välkomna som gäst, elev, musikdiggare eller dansare!

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.