Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Ny tobakslag ska förbättra folkhälsan

27 juni 2019

Den 1 juli 2019 träder den nya tobakslagen i kraft. Det innebär att vi får fler rökfria miljöer då rökförbud införs på bland annat uteserveringar, lekplatser, busskurer och idrottsanläggningar.

De nya platserna där det från och med den 1 juli kommer att vara rökfritt är lekplatser, busshållplatser och andra ställen där man väntar på kollektivtrafik, inhägnade idrottsplatser, uteserveringar samt vid entréer dit allmänheten har tillträde, exempelvis till butiker, myndigheter och köpcentrum. Rökförbudet gäller all rökning, även e-cigaretter och vattenpipor.  

Begränsar hälsorisker

Tobakslagen (2018:2088) som röstades igenom av riksdagen i december förra året syftar till att minska hälsorisker och olägenheter som orsakas av tobak och exponering för tobaksrök och liknande produkter.

Ansvaret för att det är rökfritt på aktuella platser ligger hos den som är ansvarig för platsen. Den som är ansvarig ska till exempel se till att ta bort askkoppar och rökrutor samt informera om rökförbudet.

Tillstånd för försäljning av tobak

För att sälja tobak kommer det i och med den nya lagen att krävas ett tillstånd, likt serveringstillstånd för att servera alkohol. Kommunen utreder bolagets lämplighet.

Mer information

Lagen om tobak och liknande produkter
Frågor och svar om nya tobakslagen 
Tillsyn inom alkohol och tobak

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.