Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje museer uppmärksammar 1719 med ny pjäs

19 juni 2019

Nu är det dags för urpremiär av ”Roslagen brinner”, en nyskriven teaterpjäs som uppförs av Björkö teater på uppdrag av Norrtälje museer. Föreställningen skildrar de dramatiska händelser som drabbade Roslagen för 300 år sedan.

I vintras låg Robert Sjöblom och läste hemma på Björkö och blev mer och mer fascinerad och tagen. Skådespelaren och manusförfattaren var mitt inne i efterforskningarna kring de så kallade rysshärjningarna som inträffade i området under 1719. Hans släkt bodde på ön redan då, för drygt 300 år sedan, och denna vetskap skickade extra rysningar längs ryggraden ju mer han läste.

- Det är en fascinerande tanke. Mina släktingar bodde här då ryssarna passerade på havet precis utanför. Den natten flydde de till skogs, och just den byn klarade sig faktiskt, säger Sjöblom.

Robert Sjöblom är en av skaparna av Björkö Teater som sedan 2006 turnerat runt i Roslagen med olika sommarföreställningar.

Läste den ena boken efter den andra
Sommaren 2018 blev han uppvaktad efter en föreställning på Kista Hembygdsgård på Väddö, och uppmanades att dramatisera de händelser som drabbade stora delar av Roslagen under 1719. Han hade inte jättebra koll, och bestämde sig för att läsa på. Sjöblom slukade bok efter bok och efter kontakt med såväl Norrtälje Museer som författaren Erik Eriksson blev det klart att sommaren 2019 skulle bli året då föreställningen ”Roslagen brinner” skulle påminna om rysshärjningarna 300 år tidigare.

Föreställningen innehåller en rad scener som sätter samman händelseförloppet till en berättelse om hur det var då. Det börjar redan 1710 och publiken får se nedslag hos roslagsfamiljer vid  olika tillfällen fram till det ödesdigra 1719 då Norrtälje brändes ned.

- Den här föreställningen kan ge något för alla, oavsett vilka förkunskaper man har, säger Robert Sjöblom. Allt är faktagranskat och det är ett fantastiskt underlag att bygga på. Det är riktigt gripande.

Premiär den 27 juni
”Roslagen brinner” har premiär den 27 juni klockan 19.00 på Björkö hembygdsgård. Tillsammans med kommunens museiorganisation Norrtälje museer har Björkö Teater satt ett ambitiöst program med hela nio föreställningar på olika orter. Sista chansen att se den är den 19 augusti, då minnesåret uppmärksammas i Roslagsmuseets park under temadagen ”Norrtälje brinner”.

Se hela programmet här (länk).

Läs också:
Rysshärjningarna dominerar Norrtälje museers sommarprogram

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.