Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Kommunen öppnar tappställen för dricksvatten

20 juni 2019

Grundvattennivåerna är låga i de största delarna av Sverige och mycket under de normala i Norrtälje kommun. Detta påverkar främst alla som har egen brunn och för att säkra upp tillgången till dricksvatten för alla öppnar nu kommunen tappställen vid brandstationerna, där den som får vattenbrist fritt kan hämta vatten.

Norrtälje kommuns räddningschef Magnus Wallin

Norrtälje kommuns räddningschef Magnus Wallin vid tappstället på barndstationen i Norrtälje

I Norrtälje kommun bor ungefär 62 000 personer. Om somrarna ökar det till runt 180 000 personer som bor och vistas här en längre tid samt att det till Midsommar kommer extra många besökare, vilket gör att det kan röra sig om att 200 000 personer som nyttjar vattnet i kommunen.

Det finns i kommunen cirka 30 000 enskilda brunnar, som nu används för fullt, samtidigt som grundvattennivåerna är mycket under de normala för säsongen . Det kan leda till vattenbrist och för att säkra upp tillgången öppnas nu tappställen för dricksvatten vid kommunens trygghetspunkter - våra fem brandstationer.

– Grundvattennivåerna är under eller mycket under normala nivåer och det är viktigt att vi alla är sparsamma med vattnet, men än så länge råder det inte akut vattenbrist i kommunen. Att öppna upp tappställena här och nu handlar om att vara proaktiv och att erbjuda invånarna en god service innan läget eskalerar, säger kommunens räddningschef Magnus Wallin.

Brandstationerna utgör kommunens primära trygghets- och informationspunkter vid kriser och ska ses som en naturlig samlingsplats för invånarna när grundläggande samhällsservice ligger nere eller har svårt att nå ut till alla.

De som har kommunalt vatten påverkas inte lika mycket av de låga grundvattennivåerna, eftersom det vattnet främst kommer från större vattenförråd, som sjöar och vattendrag. Alla bör dock vara försiktiga med vattenanvändningen, särskilt i området runt Grisslehamn, där vattenverket just nu går för full kapacitet och kan det finnas anledning att vidta vattenbesparande åtgärder så att det inte blir vattenbrist.

Klicka här för att hitta adresserna till tappställena och tips om hur du minskar din vattenanvändning.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.