Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kommunalråden invigde Solsnäckan

11 juni 2019

Nu är Solsnäckan invigd! Det första offentliga konstverket i Norrtälje Hamn har skapats av konstnärsduon Bigert & Bergström och över 200 personer var på plats på tisdagen för att se Bino Drummond och Ulrika Falk klippa bandet.

På Sjötullstorget i Norrtälje stad står numera en sju meter hög snäcka och reflekterar solens sken. Det är konstverket Solsnäckan, som på tisdagen invigdes av nuvarande och tidigare kommunalrådet Bino Drummond (M) respektive Ulrika Falk (S).

Över 200 personer kom till torget för att vara med om denna historiska händelse, och fick på plats höra konstnärernas egen beskrivning av tankarna bakom verket.

Inspiration till Solsnäckan kommer från den faktiska Tusensnäckan, som finns utanför Norrtälje i Östersjön. Den sju millimeter stora snäckan fungerar som ett vattenreningsfilter och har stor påverkan på miljön.

- Vi kom på det här med snäckan av en slump tidigare och har skissat på ett förslag på en snäcka med solceller som aldrig blev av så snäckan har funnits med i tankarna tidigare. Vi har funderat på hur man kan göra ett konstverk som påminner oss om att vi är en del av ett större kretslopp. Vi har byggt ett monument för den här lilla organismen som jobbar så hårt för allas överlevnad, sa Mats Bigert, som tillsammans med Lars Bergström skapat Solsnäckan.

Bigert och Bergström har jobbat med Solsnäckan i över ett och ett halvt år, från det första förslaget, vidare till skissuppdraget och till sist till den färdiga skulpturen.

Kommunalrådet Bino Drummond (M) och förra kommunalrådet (nu oppositionsråd) Ulrika Falk gjorde gemensam sak och löste elegant bandklippningen för att formellt inviga konstverket.

-  Vi är inte överens om allt, och det ska vi inte heller vara, men en sak både jag och Ulrika är överens om är att Norrtälje Hamn måste bli en fantastisk stadsdel för många. Det är jättespännande att se att vi har nya företag, vi har en ny kaj och vi har massvis med människor som bor här, sa Bino Drummond, och vinkade till några av åskådarna på balkongen bakom scenen.

- Det är en stor ära att få vara här idag. Sjötullstorget har blivit som ett nytt hjärta i staden. Här kan vi mötas och välja om vi vill ta hamnpromenaden, parkpromenaden eller åpromenaden. Och idag kan vi också njuta av den vackra konsten, som ska väcka engagemang, skapa debatt och vara en upplevelse för många framöver. Och det har Solsnäckan redan gjort, sade Ulrika Falk, och tillade.

- Jag är helt övertygad om att en vanlig fras i Norrtälje framöver blir: Vi ses vid Solsnäckan!

Härnäst ska en skylt tillverkas, som ska monteras på torget, för att ge info om konstverket. I september kommer dessutom Norrtälje konsthall att hålla en föreläsning med Bigert och Bergström om arbetet med Solsnäckan.

Mer info om det kommer längre fram.


Här kan du läsa mer om Solsnäckan:

Första konstverket: En sju meter hög snäcka

Offentlig konst - en viktig del av Norrtälje Hamn

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.