Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Solsnäckan invigs den 11 juni

28 maj 2019

De världskända konstnärerna Bigert & Bergström sätter nu Norrtälje på kartan med sitt sju meter höga, unika verk. Den 11 juni är det dags för den högtidliga invigningen. - Solsnäckan är det svåraste vi gjort, säger Mats Bigert.

Den 11 juni klockan 11.30 kommer kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (m) att tillsammans med Konsthallens konstnärliga ledare Helén Hedensjö och konstnärerna själva, inviga det nya konstverket på Sjötullstorget i Norrtälje Hamn.

Det sju meter höga konstverket Solsnäckan utsågs till det vinnande bidraget i mars 2018 i den tävling som utlystes  hösten 2017 om att skapa konstnärlig gestaltning i nya stadsdelens stoltaste torg: Sjötullstorget.

Det är konstnärsduon Bigert & Bergström som står bakom skapelsen, och de har gjort sig kända över stora delar av världen genom sin konst, bland annat ”Solar Egg”, som visats upp både i Sverige, USA, Frankrike och Danmark.

Men Solsnäckan är någonting helt annat.

"Det svåraste vi gjort"
- Det är det svåraste vi gjort. Det är så många delar som ska passa ihop exakt. Vi har 57 ytterplåtar, ett 110-tal innerplåtar – och allt ska vara monterat utan att skarvarna syns. Man kan säga att vi gått på pumpen många gånger, säger Mats Bigert, en av de två konstnärerna i duon.

- Men det kommer att bli väldigt fint när det är klart, tillägger han.

Solsnäckan kommer att stå mitt på Sjötullstorget och blir en iögonenfallande skapelse genom sin höjd och det solljus som reflekteras från den bronsfärgade spegelplåten. Besökarna kan gå in i snäckan, och där inne betrakta ljusets reflektioner i den pärlemorlackerade innerplåten. Högst upp, ovanför ljusinsläppet sitter en så kallad heliostat som programmerats av ingenjörer på KTH. Via dess inbyggda kristaller följer heliostaten solens gång och projicerar ned ljuset i snäckans mitt.

- Snäckan kommer också att vara ett solur och skapa fullt med reflektioner över hela torget. Man kan hitta sin egen favorittid och sitta i reflexen från solen just den tiden, på just den platsen. Eftersom solen rör sig på himlen, och jordens förhållande till solen också förändras hela tiden kommer den specifika speglingen bara att vara på samma ställe en gång om året. Det kan vara ett sätt att leva här och nu, säger Mats Bigert.

Inspirerad av verklig snäcka
Idén till Solsnäckan kom från sjumillimeterssnäckan Tusensnäckan som finns levande i Östersjön, utanför Norrtäljes hamn. Snäckan har som funktion att rena vattnet och genom att studera den kan forskarna utläsa hur havets sammansättning har förändrats genom historien.

Hur känns det att lämna ifrån sig ett så speciellt konstverk som ni jobbat med så länge?
- Det ska bli så underbart skönt! Vi hoppas att den blir så fantastisk som vi tror, och att alla kommer att falla för den.

Konsthallens konstnärliga ledare Helén Hedensjö är mycket nöjd med valet av Solsnäckan som den första konstnärliga gestaltningen i Norrtälje Hamn.

- Det är ett konstverk relaterat till våra sinnen och naturen, ett konstverk som är föränderligt utifrån tid på dygnet, olika väder eller människorna som vistas i eller utanför snäckan ett konstverk som skapar upplevelser för alla åldrar, säger Helén Hedensjö.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.