Seminariet som hölls i samband med den nationella krisberedskapsveckan handlade om stormen Alfrida med fokus på de unga som fick känna på svårigheter som uppstod i samband med en samhällskris. Skolans aula fylldes av elever som bland annat fick lyssna på den SR-dokumentär som gjorts om hur stormen drabbade Roslagen. Dokumentären följdes av samtal där eleven Elias Mörberg berättade om hur han och hans familj blev strömlösa en längre tid efter Alfrida och hur de hanterade situationen.
– Det jag tar med mig som lärdom är att alltid vara förbered, veta var man har de grejer som behövs. Det kommer kunna ta tid, man ska inte räkna med att det tar två dagar innan strömmen är tillbaka, det kan ta två veckor, sade han.
Lärdomar efter stormen Alfrida
Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) fanns på plats i Rodengymnasiet. Det gjorde även andra representanter från Norrtälje kommun som under seminariet reflekterade över hur kommunen hanterade stormen, vad som kan göras bättre samt vad alla invånare behöver ha koll på.
Eleven Emira Lundberg tar med sig en viktig lärdom.
– Jag tar med mig att man ska ha en batteridriven radio och att man ska lyssna på P4 i krislägen, sade hon.
Så blir vi bättre rustade
Efter samtalen i aulan delade Mikael Damberg (S) med sig av en uppmaning till eleverna.
– Fundera på om era familjer har rätt grejer; mat, vatten och värme – och kunskapen om hur man skapar detta i en krissituation.
– Vi behöver ta lärdom av det som hänt så att vi nästa gång något liknande händer är bättre rustade, sade han.
Mycket att lära från de yngre
Ministerbesöket lockade många elever till aulan.
– Det är viktigt att engagera unga människor i de här frågorna. Jag tror även att vi har mycket att lära av de unga i de här, de är kreativa och vet hur samhället fungerar, säger rektor Jenny Nordström.