Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Regn minskar risken för markbränder

23 maj 2019

Mellan måndag och onsdag har räddningstjänsterna i Stockholmsregionen slitit hårt med att släcka mer än 550 markbränder. Även brandmän från Rimbo och Norrtälje brandstation har deltagit i släckandet av bränder i övriga länet. Under torsdag morgon har det regnat, vilket minskar risken för antändning. Räddningstjänsterna hoppas nu på mer regn under dagen så att risken minskar ytterligare.

De lättantändliga aspfröna som ligger i drivor utomhus är en bidragande orsak till det ansträngda läget de senaste dagarna. Genom regn hoppas räddningstjänsterna att fröna ska blötas upp och sjunka ned så att risken för antändning minskar. Torsdagens skurar har bidragit till en minskad risk, men det kan fortfarande hända att bränder uppstår på platser där det inte har regnat.

Vid 11-tiden på torsdagen hade räddningstjänsterna i Stockholmsregionen hanterat ett 10-tal bränder, vilket är en minskning jämfört med föregående dagar. Under torsdag kväll och fredag förmiddag talar väderprognosen för att det kan bli något varmare och soligare vilket innebär att risken ökar igen.

En faktor som ytterligare påverkar läget är att flera bränder enligt polisen har varit anlagda vilket kan innebära att det brinner mer än vad brandrisken talar för att det borde göra. Allmänheten rekommenderas därför att tipsa polisen vid misstanke om brott och att samtidigt vara mycket försiktig när man hanterar eld och cigaretter på platser där det finns lättantändliga frön och annat brännbart material. Som vuxen kan man till exempel berätta för barn och unga om risken med att elda frön, att det är brottsligt att starta en brand och vad man ska göra om man ser någon som gör det.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.