Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kulturrådet ger miljoner till Skapande skola

17 maj 2019

Norrtälje kommun får nästan två miljoner kronor från Statens Kulturråd för arbetet med Skapande skola och Skapande förskola. Nu är programmet för nästa läsår klart.

Norrtälje kommun beviljas 1 913 625 kronor sammanlagt för både Skapande förskola och Skapande skola, det är 393 381 kronor mer än under förra läsåret och det högsta beloppet som beviljats Norrtälje kommun hittills under åren med Skapande förskola/skola.

Når nästan 6 500 barn

Skapande skola är ett statligt projekt där pengar från Statens kulturråd ger möjlighet för alla skolbarn att få delta i konstnärligt skapande på lektionstid. Läsåret 2018/19 var det smygpremiär för Skapande förskola och kommande läsår etableras Skapande förskola på de enheter som ligger längst bort från tätorterna, de som på egen hand har svårt att nå kommunens övriga kulturutbud.

Tillsammans når därmed Skapande skola och Skapande förskola nästan 6500 barn runt om i kommunen.

- Beslutet  från Statens kulturråd gör det möjligt att driva vidare och fortsätta utveckla arbetet med Skapande skola i framtiden. Det är jättekul att vi blev beviljade så mycket pengar, nästan lika mycket som vi hade ansökt om, säger Johanna Heissenberger, samordnare för Skapande Skola på Norrtälje kommun.

Mer uppsökande verksamhet

Enligt Johanna Heissenberger kommer det ökade bidraget bland annat att användas till att minska resandet för eleverna och förskolebarnen.

- Det kostar att ha aktörer som reser runt och gör workshops i en såhär pass stor kommun och nu kan ännu fler projekt komma att bli uppsökande på skolor och förskolor. Årets nyhet blir en workshop för årskurs åtta i manusskrivande på temat drama/litteratur.

Vad har Skapande skola för betydelse för barnen i Norrtälje kommun?

- Skapande förskola/skola har stor betydelse. Det är en fantastisk satsning som gör att alla barn kan ges möjlighet att möta, uppleva och prova på olika professionella konst- och kulturuttryck i enlighet med FN:s barnkonvention, artikel 31 (”barn har rätt till lek, vila och fritid och rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet”).

- Satsningen är också i linje med kommunens ambitioner att kunna ge barn och unga ett rikt kulturellt liv, säger Johanna.

Hon tillträdde jobbet som vikarierande samordnare under höstterminen 2018, och det här är därmed hennes första läsår i nya rollen.

Hur skulle du vilja utveckla verksamheten?

- Just nu vill jag framförallt utveckla att så stor del som möjligt av verksamheten är uppsökande på skolorna, det skall vara lätt att ta del av Skapande förskola/skola. Fortsatt kommer projekt med hög konstnärlig kvalitet kombinerat med god pedagogisk idé att prioriteras i urvalet för programmet. Jag hoppas även att kunna presentera nya konstformer i programmet framöver som exempelvis relationell skulptur eller slöjd.

På Skapande Skolas hemsida kan du läsa mer om vilka kulturprojekt som barnen genomgår i förskolan och i de olika årskurserna. Här hittar du mer information.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.