Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nämnden tar upp biblioteksfrågan efter påsk

15 april 2019

Frågan om biblioteksfilialernas framtid tas åter upp av kultur- och fritidsnämnden vid sammanträdet den 25 april. Arbetsutskottet tog inte ställning i ärendet vid måndagens möte, utan skickade ärendet vidare till nämnden.

Som vi berättat tidigare har frågan om folkbiblioteksfilialerna i Rånäs och Edsbro varit föremål för beslut på kultur- och fritidsnämnden i februari. Ärendet drogs dock tillbaka för att ge tid och möjlighet till en dialog på respektive ort om hur de boende på plats uppfattar situationen och behoven av biblioteket, såväl själva tjänsten som lokalen.

Efter två dialogmöten var det på måndagen dags för kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott att åter ta upp frågan.

- Arbetsutskottet bestämde att överlämna ärendet till nämnden utan eget ställningstagande. Vi kommer att förespråka en mjuk övergång, det vill säga att hitta en lösning som är till nytta för bygden, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C).

Ärendet lämnas över i sin ursprungsform till nämnden, det vill säga med befintligt förslag att nämnden säger upp bibliotekslokalen, som ligger i skolan på respektive ort. Planen är att investera i ytterligare en biblioteksbuss, vilket kommer att gynna såväl boende på orterna som boende utanför de större orterna.

- Det kommer att bli diskussion om hur en mjuk övergång skulle kunna se ut, men det blir en fråga för nämnden den 25 april, säger Bengt Ericsson.

Idén om en mjuk övergång är ett resultat av de två dialogmöten som nämnden haft ute på orterna. Genom att ta del av synpunkter från de boende har politikerna fått en mer nyanserad bild av läget och betydelsen av bibliotekslokalen.

- Det är ju flera frågor i en, det handlar om folkbiblioteket, biblioteksbussen, lokalen och det handlar om skolbiblioteket. Vi vill skapa bästa möjliga lösning både för de som bor på orterna, men även för de som bor lite mer avlägset, säger Bengt Ericsson.

Läs tidigare artiklar här:

Det händer härnäst i biblioteksfrågan

Politiker bjuder till samtal om biblioteken

Politikerna mötte Edsbroborna

Ny biblioteksbuss kan ersätta filialerna

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.