Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Elever får chansen att ställa jobbiga frågor

1 april 2019

Den 11 april finns chansen att prata om de jobbiga sakerna. På Ungdomshuset Verket arrangeras då temadagen #jobbigafrågorärheltokej, som handlar om ungdomars psykiska hälsa.

I november 2018 var det premiär för en temadag kring ungas psykiska hälsa. En arbetsgrupp hade då pratat om saken under en tid, och resultatet av samarbetet blev en temadag med paneldiskussion och minimässa. Klasser kunde anmäla sig i förväg, och även skicka in de frågor de ville att panelen skulle besvara.

Dagen blev en stor framgång och frågorna fullkomligen strömmade in.

Nu är det dags att återigen lyfta frågan om ungas psykiska hälsa.

- Vi i arbetsgruppen vill skapa en plats och ett forum för ungdomar att prata om psykisk hälsa på ett odramatiskt sätt. Ett sätt att göra det är genom dessa temadagar, säger fritidsledare Liv Ellen Hellstrand från Ungdomshuset Verket, som är en av de drivande bakom temadagen #jobbigafrågorärheltokej

Nästa temadag den 11 april
Den 11 april är det åter dags för panelen att ta plats på scenen på Ungdomshuset Verket för att svara på de frågor ungdomarna tycker är jobbiga.

- Förra gången fick vi in över 250 frågor, det var ett fantastisk gensvar. Det kom frågor som ”min mamma är deprimerad, kommer hon att dö?”, ”vad är utbrändhet?” och liknande. Det handlade mycket om familjen, småsyskon och oro för kompisar som mår dåligt.

- Det visar, som vi också anade, att det är en väldigt låg kunskapnivå om psykisk ohälsa och att skolorna behöver hjälp med material.

Har beställt material från Finland
Ett land som kommit långt i arbetet med ungas mentala hälsa är Finland. Där Sverige fortfarande trevar sig fram finns i grannlandet en helhetssyn på arbetet med mental hälsa. Arbetsgruppen har beställt material från Finland för att se hur det går att samla informationen på ett bra sätt.

- I dagsläget finns det inte samlat på ett bra sätt, så vitt jag känner till. Man kan prata med skolkuratorn, man kan ringa 1177, det finns ungdomsmottagningar och så vidare. Men det finns ingen samlad verksamhet på ungdomarnas arena, säger Liv Ellen Hellstrand.

Den 11 april är det dags för #jobbigafrågorärheltokej på Ungdomshuset Verket. Du kan följa hashtaggen på instagram och ta del av frågor och svar och olika berättelser.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.