Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Det händer härnäst i biblioteksfrågan

4 april 2019

På onsdagen mötte politikerna de boende i Rånäs för diskussion om framtiden för biblioteksfilialen. Nästa steg är politiska diskussioner och nämndmöte senare i april.

Kultur- och fritidsnämnden har ett pågående ärende om omställning av biblioteksverksamheten. I förslaget finns investering av ytterligare en biblioteksbuss, samt nedläggning av biblioteksfilialerna i Rånäs och Edsbro (läs tidigare artikel om förslaget här ).

Nämnden drog tillbaka ärendet för att först träffa de boende på respektive ort och lyssna på deras synpunkter, och på onsdagen var det dags för det andra mötet, den här gången i Rånäs. (Läs om mötet i Edsbro här )

På båda orterna är folkbiblioteksfilialerna placerade i skolbyggnaden, och majoriteten av låntagarna är därför skolbarn. De båda filialerna har öppet fem timmar i veckan.

Ett 20-tal besökare från närområdet kom för att lyssna på och prata med politikerna från nämnden, och många av frågorna kändes igen från det tidigare mötet i Edsbro, bland annat om skillnaden mellan skol- och folkbibliotek samt om tillgängligheten till en ny biblioteksbuss.

Finns lag om skolbibliotek
Sedan 2012 finns en lag som säger att alla skolor i Sverige ska ha ett skolbibliotek i en lokal i skolan, med utbildad skolbibliotekarie. Ett skolbibliotek skiljer sig på många sätt från ett folkbibliotek. Folkbibliotekets uppdrag handlar om både värdegrund och demokrati och ger möjlighet och tillgång till lustläsning för många olika typer av målgrupper. Ett skolbibliotek har däremot en pedagogisk uppgift och ska bidra till lärandet, och därför krävs både en specialutbildad bibliotekarie och ett anpassat utbud av böcker och övrig media.

Bengt Ericsson (C) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och han har stor förståelse för att frågan kan vara lite förvirrande.

- Jag kan förstå att det verkar konstigt att inte bara låta skolan ta över biblioteket som det är, men det är alltså två helt olika saker. Vi har sedan flera år en dialog med skolan, både på politisk och tjänstemannanivå om hur vi ska lösa skolbiblioteksfrågan. För kultur- och fritidsnämndens del handlar det nu om att skapa en så bra folkbiblioteksverksamhet som möjligt, säger Bengt Ericsson efter mötet.

Planen att investera i ytterligare en biblioteksbuss skulle öka rättvisan i hela kommunen när det gäller biblioteksservicen. Idag bor många av invånarna på platser där de inte har tillgång till en biblioteksfilial och med två biblioteksbussar skulle tillgängligheten öka ytterligare. Dels kan fler hållplatser läggas till, dels kan bussen stanna längre vid varje stopp.

Vad händer med biblioteksärendet härnäst?
- Nu kommer vi först att diskutera frågan vidare i respektive partigrupp, sedan är ärendet uppe för arbetsutskottet där partierna diskuterar vidare tillsammans. Därefter ska frågan beslutas i nämnden. Vi har arbetsutskott den 15 april och nämnden sammanträder den 25 april, säger Bengt Ericsson.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.