Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Följ med till nya brandstationen

5 mars 2019

Vid den södra entrén till Norrtälje tornar den upp sig – den nya brandstationen. Solen glittrar mot de vita plattor som sätts upp på fasaden och invändigt arbetar ett trettiotal personer med att bland annat sätta upp innerväggar.

  • Flygbild över nya brandstationen
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Termometern visar på strax under nollan men inne på den nya brandstationen körs värmefläktar på full kraft. Musik spelas på olika håll och överallt är det något arbete som pågår. Norrtälje kommuns nya brandstation är utvecklad med fokus på maximal säkerhet och trygghet för kommunens invånare, men också för att ha de allra bästa arbetsmiljön och hälsoförutsättningarna för räddningstjänstens personal. 

Den nya brandstationen är efterlängtad av Räddningstjänstens samordnare Anders Strömberg.

– Idag sitter vi i knät på varandra. Nu får vi en ny brandstation som är mycket större och modernare. Vår gamla är från 1976 och byggd som en deltidsstation när det var fyra personer som jobbade på dagtid. Nu kan vi vara från 10-30 personer på dagtid.

 Förutom att den nuvarande brandstationen inte har plats för sin personal så har den inte heller plats för verksamheten och maskinerna som har blivit förvisade till förråd på Campus.

Den nya brandstationen är placerad precis söder om E18, mitt emot handelsområdet Norrteljeporten. Den centrala platsen är noga utvald och gör det lättare för räddningstjänsten att nå fler delar av kommunen snabbare.

– Det blir lätt för oss att komma ut på motorvägen, Kapellskärsvägen och söderut. I och med att Västra vägen har byggts kommer vi snabbt norrut. Vi har varit igång med en ny brandstation i flera år, men vi har behövt vänta på Västra vägen så vi ska slippa köra genom stan, berättar Anders Strömberg.

Den nya brandstationen är 5 600 kvadratmeter och kommer ha plats för tio brandbilar. Lokalerna kommer också att inrymma tvätthallar, verkstäder, andra fordon, undervisningssalar, kontor och förråd. Personalutrymmen i form av omklädningsrum, sovrum, kök och gym kommer också att finnas.

– Vi får även reservkraft, vilket vi inte har idag. Går strömmen så fungerar det här huset precis som vanligt och det gör inte vår nuvarande brandstation. Det är viktigt nu efter stormen som var, att våra brandstationer ska kunna vara Trygghetspunkter, säger Anders Strömberg.

Även de andra brandstationerna i kommunen kommer att utrustas med reservkraft. 

Den nya brandstationen kommer också att inrymma kommunens IT-serverhall samt ha kapacitet att vara en krisledningsplats vid behov.

– Vi räknar med att flytta in efter sommaren, i augusti. Vi börjar flytta in maskiner i mitten av maj, säger Anders Strömberg. 

Se filmen nedan och följ med på en rundtur på nya brandstationen.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.