Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Skolhunden Tindra hjälper elever att lära sig läsa

29 mars 2019

På Vätö skola kan eleverna räkna mattetal med hundgodis och läsa högt för en hund i en kravlös miljö. – Tindra gör att prestationskraven minskar, säger Helena Gunvik som är skolhundsförare.

Elever i F-3-klassen på Vätö läser för skolhunden Tindra.

Här läser elever i F-3-klassen på Vätö för skolhunden Tindra.

I ett rum på övervåningen på Vätö skola håller Helena och hunden Tindra till. Den här torsdagsförmiddagen är det en grupp från förskoleklassen som är på plats. På schemat står bland memoryspel. 

Med hjälp av Tindra som belönas med godis, väljer barnen vilket kort de ska ta. På kortet finns en bokstav och en bild, till exempel S och en svan, barnet får då ljuda ut bokstäverna i ordet och försöka hitta maken till kortet, som är lilla s med samma bild. Efter spelet får eleverna öva trixs med Tindra.

– En stor del när man jobbar med de yngre eleverna är att man använder hunden som en belöning, som en motivation, säger Helena Gunvik 

Hund som pedagogiskt verktyg

Tindra har gått utbildning för att bli skolhund och terapihund. 

– En skolhund används som ett pedagogiskt verktyg. Med hjälp av hunden kan du göra saker på ett annat sätt för att lära dig, säger Helena.

Ett exempel där hunden kan vara till väldigt stor hjälp är vid läsning. När eleverna kommer till Helena och skolhunden är man i en lugn och kravlös miljö.

– Hon sitter och lyssnar, lägger huvudet i knät. När man läser högt i ett klassrum inför många andra kan det innebära mycket ångest hos vissa personer. Många personer slappnar av när de har en hund nära. Tindra bryr sig inte om man läser fel eller om man stakar sig.

Elever som har svårt med matematik kan också få skolhunden till hjälp.

– Matte är mycket roligare när man sitter och räknar hundgodis. Det hundgodis som blir kvar ger man till Tindra.

Gör skillnad för elever som behöver extra stöd

Skolhunden har varit en del av skolans verksamhet sedan februari i år. Kjell Pettersson som är rektor på Vätö skola menar att det tillfört mycket positivt.

– Jag har egna hundar och vet att det kan göra skillnad för elever som har det svårt och sen är det ju en viktig egenskap, tycker jag, att kunna känna empati med djur. Många har ju djur som går på skolan så det kändes naturligt att tacka ja, när jag fick frågan om vi ville ha en egen skolhund, säger Kjell Pettersson.

"Tindra gör att prestationskraven minskar"

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.