Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Se offentlig konst med nya ögon

7 mars 2019

Hur skildras män och kvinnor i offentlig konst, och hur ser det ut i Norrtälje. På torsdagen leder konstpedagog Jimmy Gustafsson en vandring bland de offentliga verken i Norrtälje stad.

 I Norrtälje stad finns ett stort utbud av offentlig konst som gratis kan upplevas när som helst på dygnet. Nu får du chansen att med hjälp en guide reflektera över hur män och kvinnor representeras och presenteras i det offentliga rummet.

På torsdagen tar konstpedagog Jimmy Gustafsson från Norrtälje konsthall med sig alla som är intresserade på en lunchvandring runt i stan för att uppleva den offentliga konsten med nya ögon.

- Män är överrepresenterade i offentlig konst, både som upphovsmän och som motiv. Offentlig konst har historiskt haft som syfte att förstärka en persons makt och det var förr oftast män som hade makten, säger Jimmy Gustafsson.

Under hela veckan uppmärksammar Norrtälje kommun Internationella Kvinnodagen, och torsdagens vandring hör hemma i det programmet, med sin rubrik ”Gubbar på sockel”. En av frågeställningarna som presenteras är varför just män i det offentliga rummet presenteras på en sockel. Ett exempel är statyn av Nils Ferlin, vid Norrtäljeån.

- Det är intressant att fundera på vilken roll just Nils Ferlin spelade i det här stan som gör att han förtjänar den här platsen, säger Gustavsson.

Konstvandringen startar torsdagen den 7 mars klockan 12.00, vid entrén till Norrtälje konsthall.

Här hittar du katalogen över den offentliga konsten i Norrtälje kommun.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.