Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Politiker mötte Edsbroborna i biblioteksfrågan

26 mars 2019

Det var högt i tak och god stämning när politikerna i kultur- och fritidsnämnden på måndagskvällen mötte Edsbroborna och diskuterade biblioteksfilialens framtid.

Frågan om biblioteket handlar inte bara om biblioteket. Det var budskapet från de samlade Edsbroborna när de på måndagskvällen mötte politiker från kultur- och fritidsnämnden för att diskutera framtiden för den lokala biblioteksfilialen.

Engagerade deltagare
Det lokala nätverket Framtid Edsbro hade samlat ett 20-tal engagerade deltagare till mötet, och det var tydligt att biblioteksfilialen har stor betydelse för orten, framförallt för skolbarnen och som allmän mötesplats. 

Från kommunens sida kom ett 10-tal politiker samt ansvariga tjänstemän.

- Vi är här för att lyssna och ta till oss av synpunkterna, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (c), som  hade sällskap av både allianskolleger samt oppositionen.

Besöks- och lånesiffrorna på just Edsbro bibliotek är dock av det blygsamma slaget, vilket mötesdeltagarna är väl medvetna om. Det kom dock förslag på att de med ideella krafter skulle kunna förädla och bygga vidare på bibliotekets verksamhet och skapa mer kulturverksamhet i filialens samlande lokaler.

Kulturchef Per Ahlin förklarade tydligt utmaningen kommunen står inför:

- Jag är den förste att förespråka att vi borde ha ett bibliotek på varje ort i hela kommunen. Jag älskar bibliotek. Men vi har inte sådana resurser. Vi måste tillgodose invånarnas önskemål och rättighet till en bra service och det blir bättre och mer rättvist om vi ställer om till en mer mobil verksamhet, sa han vid mötet.

Landsbygdsprogrammet lyftes fram
Under 2017 tog kommunen fram ett landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram, som antogs i kommunfullmäktige i juni 2018. Båda sidor använde detta dokument för argumentera för sin sak: Framtid Edsbro hävdade att biblioteksfilialen behövs för en levande landsbygd, kommunens politiker menade å sin sida att mobil verksamhet ökar tillgängligheten för alla och gör att hela landsbygden lever.

- Vi vet att vi inte har varit bra på att ta tillvara på biblioteket men vi kan väl få en ny chans och visa vad vi kan göra, sade författaren Joakim Langer.

Nöjd med mötet
Diskussionen var stundtals livlig men när mötet avslutades efter drygt 90 minuter var det nöjda miner.

- Jag tycker det var ett bra möte. Det var bra att det blev stor uppslutning och att det blev en dynamisk diskussion med god ton, sa Mikael Olausson från Framtid Edsbro.

Kultur- och fritidsnämnden planerar att ta upp ärendet på nytt vid sammanträdet den 25 april, men först ska frågan diskuteras vidare. Nästa steg är ett liknande dialogmöte i Rånäs, onsdagen den 3 april klockan 19.00.

Läs tidigare artiklar:
Politiker bjuder in till samtal om biblioteksfilialerna (20 mars)

Fortsatt dialog om biblioteken (27 februari)

Ny biblioteksbuss kan ersätta filialer (13 februari)

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.