Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Politiker bjuder in till samtal om biblioteksfilialer

20 mars 2019

Måndagen den 25 mars är det dags för det första av två dialogmöten angående framtidens biblioteksverksamhet. Det första mötet äger rum i Edsbro.

Norrtälje bibliotek är en verksamhet som går mot strömmen i förhållande till de nationella trenderna. Här i kommunen ökar biblioteksverksamheten på alla plan: antal besökare, antal boklån, antal evenemang och antal stopp med biblioteksbussen.

Det är siffror som gäller för hela kommunens totala biblioteksverksamhet.

När man däremot bryter ned siffrorna på lokal nivå kan man se att besökssiffror och utlån ligger på en blygsam nivå, exempelvis i de mindre filialerna Edsbro och Rånäs. (Se separat faktaruta.)

Eftersom det kostar att ha personal på plats samt att hyra lokalen finns planer på att inför 2020 säga upp avtalet för folkbiblioteken i befintliga lokaler, i samband med att ytterligare en biblioteksbuss tas i bruk samma år. När två biblioteksbussar används kan antalet hållplatser bli fler, och bussen kan stanna längre på respektive hållplats.

- Det blir en mer demokratisk lösning eftersom fler låntagare kan ta del av biblioteksbussens utbud än de som bor i närheten av en fast filial. Dessutom kan bussens utbud hållas aktuellt och uppdaterat på ett bättre sätt, säger kulturchef Per Ahlin.

Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott lade fram ett sådant förslag inför nämnden i februari, men när det sedan kom kritik från de boende på respektive ort beslutade sig nämnden för att dra ur ärendet, och arrangera dialogmöten innan saken diskuteras vidare politiskt.

- Biblioteksverksamheten är viktig för bygden. Och vi kände att vi behöver ta ett omtag i frågan och belysa ortens önskemål mer i detalj, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (c).

Han menar att det här handlar om en samhällsprocess, när någonting nytt ska införas, och att det måste hanteras på ett lyhört sätt.

- Vi har förstått att det handlar om så mycket mer än bara själva biblioteksverksamheten, här handlar det också om en fysisk mötesplats, säger Bengt Ericsson.

Han kommer till måndagens möte tillsammans med politikerkollegor från kultur- och fritidsnämnden, för att ha en dialog med de invånare som har frågor och synpunkter på de tänkta förändringarna. Ansvariga tjänstemän från kultur- och fritidskontoret kommer också att följa med.

Två möten är bokade: den 25 mars klockan 18.00 på Edsbro bibliotek, samt den 3 april, klockan 18.00 på Rånäs bibliotek.

 

Fakta: Siffror

Rånäs bibliotek är öppet fem timmar/vecka, måndagar kl 14-19.
Lokalhyra 112 600 kr/år.
2018: Utlån: 3 187. Besök: 849
2017: Utlån: 2 786. Besök: 1 380.
(Den största andelen besökare/låntagare är elever på skolan.)

 

Edsbro bibliotek är öppet fem timmar/vecka, måndagar kl 14-19.
Lokalhyra 77 900 kr/år.
2018: Utlån: 1 665. Besök: 1 167.
2017: Utlån: 2 144. Besök: 1 672.
(Den största andelen besökare/låntagare är elever på skolan.)

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.