Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dykare svetsar i Norrtäljeviken

27 mars 2019

Om man ser stora vattenbubblor bubbla på vattenytan i hamnbassängen kan man vara rätt så säker på att det gömmer sig en dykare där under. Just nu håller nämligen dykare på att svetsa på betongbalkar precis under vattenytan.

I Norrtälje Hamn ska det byggas två dagvattenanläggningar som ska göra Norrtäljeviken renare. Arbetet med den västra dagvattenanläggningen pågår och efter att pålningen i vattnet blev klar så pågår nu monteringen av ett balksystem.  

Anläggningsdykaren Tor Bengtsson är en av de dykare som jobbar nere i vattnet.

– Just nu svetsar vi på betongbalkarna. Hittills har det gått förvånansvärt bra. Vi trodde nog att vi skulle haft mer bekymmer, men det enda är vattennivån som skiftar väldigt mycket, säger Tor Bengtsson.

Vanligtvis utför dykarna den här sortens arbete från en flotte, men de ojämna vattennivåerna gör att de dyker istället.

– Ibland ligger vattennivån precis där vi ska svetsa och då ser vi inte hur svetsen blir, men idag har vi hyfsat flyt med vattnet, säger Tor. 

En annan utmaning för dykarna är att vattnet som kommer från centrum är strömt och att vattnet är mörkare inne i hamnen än ute i Östersjön. En dykare ligger i vattnet åt gången och två hjälper till från ytan. Trots att dykarna klär sig varmt i torra dräkter blir det kallt snabbt.

– Det är fortfarande ganska kallt i vattnet, så efter en och en halv-, två timmar, så känns det ganska mycket. Speciellt när man ligger still och svetsar, säger Tor. 

Tor och hans kollegor kommer att fortsätta dyka i Norrtäljeviken till i slutet av april. Därefter ska dagvattenrör läggas på plats och en skärmbassäng monteras. Ovanpå dagvattenanläggningen kommer sen ett bryggdäck placeras som blir en plats för häng och angöring av småbåtar.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.