Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ny biblioteksbuss ersätter filialer

13 februari 2019

Under 2020 kommer en ny biblioteksbuss att rulla ute på vägarna i kommunen. I samband med den nya investeringen stängs biblioteksfilialerna i Rånäs och Edsbro. ”Det blir bättre service för invånarna”, säger kulturchef Per Ahlin.

Norrtälje kommun har idag en biblioteksbuss som når invånarna runt om i bygderna, från Rumsättra i söder till Singö i norr. Bussen stannar på över 150 olika hållplatser, och är en välkommen besökare bland barnfamiljer, äldre och skolbarn. Bussen fungerar även ibland som kulturbuss med sagostund och föreställningar för barnen. Under valår kan de boende förtidsrösta på ”Sigge”, som bussen kallas (efter bibliotekarien Sigfrid Grähs, som startade bussverksamheten 1958).

Nästa år växlar biblioteksverksamheten upp, med inköp av en helt ny buss. Kulturservicen ute i kommunen blir då ännu bättre, och nå ännu fler boende med tätare turer än idag.

När bibliotekens mobila verksamhet växer minskar behovet av fasta lokaler för biblioteket. De två filialerna i Edsbro och Rånäs stängs därför under 2020. Biblioteket hyr idag lokalerna av kommunens fastighetsavdelning. De två filialerna har idag öppet fem timmar, och besöks till största del av eleverna på skolan.

- Det här är en rättvisefråga, eftersom det blir bättre för fler invånare. Just nu är det de som bor på plats kring dessa orter som använder biblioteken men med buss vidgar man dessa områden, säger kommunens kulturchef Per Ahlin.

- Bussen kan stanna var som helst i områdena, bussen har färskare mediainnehåll. Man kan dessutom vara mer flexibel med en buss, och byta ut delar av innehållet inför varje tur och anpassar innehållet efter vart de ska.

Genom att säga upp lokalerna i Rånäs och Edsbro sparar kultur- och fritidsnämnden 190 000 kronor i internhyra per år.

Måndagen den 11 februari ställde sig kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott bakom förslaget att stänga de två filialerna i samband med att den nya biblioteksbussen tas i bruk. Nämnden tar upp ärendet vid sitt sammanträde den 21 februari.

Läs mer om biblioteksbussen här, och se på tidtabellen när bussen kommer till dig. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.