Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Missa inte veckans kulturutbud

8 februari 2019

Det händer som vanligt mycket spännande på kulturfronten i kommunen. Här hittar du några tips på vad som händer under de närmaste dagarna.

Invigning av utställningen Stadsröra

Fredagen den 8 februari kl 17.00 invigs utställningen Stadsröra på Norrtälje konsthall.

Stadsröra är ett konstprojekt som tar plats i Norrtälje stads offentliga rum. Genom en serie konstaktioner undersöker projektet olika sätt att uppleva staden på, och kan yttra sig i allt från ett samtal eller en performativ händelse, till en interaktiv workshop eller en experimentell stadsvandring. Stadsröra vill undersöka hur konstnärliga processer i mötet med stadens medborgare kan öppna upp för och aktivera dialoger kring det offentliga rummet och staden - både som fysisk plats och mötespunkt.

Konstnärsgruppen bakom Stadsröra är: Helena Lambert scenkonstnär, Anna Sòley Tryggvadottir ljudkonstnär, Sara Lindström filmare och koreograf, Åsa Norling scenograf, Susanna Lundberg landskapsarkitekt. Fri entré.

Här kan du läsa mer om Stadsröra.

Roslagslördag: Trädgård och hälsa

Lördagen den 9 februari är det dags för Roslagslördag på Norrtälje stadsbibliotek. Den här lördagen blir det föreläsningar och mässa om trädgårdens hälsoaspekt. Speciell föredragshållare: Åke Truedsson som har varit ordförande i riksförbundet Svensk Trädgård i åtta år och odlat i hela sitt liv. Han har bland annat skrivit böckerna Odla tomater samt Odla grönsaker.

Föreläsningar: 
11.15 Stadsodlingens betydelse, Ulrika Flodin Furås. 
12.00 Alnarpsmetoden, Väddö Hälsoträdgård. 
12.45 Odla egna superbär, Christina Winter. 
13.30 Ätbart och vackert, Learning Garden Design. 
15.00-17.30 Åke Truedsson (Riksförbundet Svensk Trädgård) talar på temat: ”Ät och odla dig till hälsa”.

Ett flertal utställare finns på plats, bland andra Norrtälje Trädgårdsförening.

Dagslända – en musikalisk vandring på Dagermans Stig

Lördag 9 februari kl 15.00, Hallstaviks bibliotek.

Rolf Hedin har tonsatt ett tjugotal av Stig Dagermans dagsverser som publicerades i dagstidningen Arbetaren. De är omkring 70 år gamla, men rykande aktuella. Texterna, ofta allvarliga, lyfts fram av lättsam musik. Kring sångerna vävs en berättelse om författaren, människan och humanisten Stig Dagerman. "Dagslända" består av Rolf Hedin (sång och gitarr), Malin Berglund (sång och gitarr), Csaba Harko (fiol och mandolin), Daniel Lööw (munspel) samt Lars Magnus Eideholm (kontrabas). 

Författarbesök: Lena Andersson

Måndag 11 februari kl 19.00, Norrtälje stadsbibliotek.

Författaren Lena Andersson besökte senast Norrtälje för fem år sedan, och då pratade hon om sin fina analys av kärlek i boken Egenmäktigt förfarande. Nu kommer hon hit igen med romanen Sveas son – en berättelse om folkhemmet (2018). Vill ni köpa boken Sveas son under kvällen? Förboka den via Roslagens bokhandel.

Föreläsning: Finsta Tegelbruk

Tisdag 12 februari kl 19.00, Rimbo bibliotek

I markerna kring Finsta finns lera som lämpar sig för tegelslageri och 1868 byggdes ett tegelbruk här. En halv till en miljon tegelstenar tillverkades varje år och fraktades med järnväg till Stockholm och Norrtälje. Bruket drevs fram till 1968. Bror Andersson har arbetat på Finsta tegelbruk. Nu kommer han till biblioteket och berättar och visar bilder. 

Fataneh Farahani – Migration och diaspora

Onsdagen den 13 februari kommer den iransk-svenska etnologen Fataneh Farahani till Norrtälje konsthall. Mellan klockan 18-19 håller hon en föreläsning om migration och diaspora. Farahani är forskare vid Stockholms Universitet och har doktorerat om svensk-iranska kvinnors syn på genus, sexualitet och migration.

Rydvall/Mjelva: Vårvindar

Söndag 17 februari kl 18.00, Norrtälje Kyrka.

Svenska nyckelharpisten Erik Rydvall, som är en stigande stjärna på folkmusikhimlen, kommer tillsammans med sin norske musikervän Olav Luksengård Mjelva för att ge oss lite vårvindar.

Med det tredje albumet Vårvindar Friska avslutar de den trilogi där duon har djupdykt och samtidigt uppfunnit samspelet mellan den svenska nyckelharpan och den norska hardingfelan. Efter några år av förberedelser är det så dags att släppa skivan och publiken i Norrtälje får då möjlighet att lyssna på detta musikaliska möte mellan två mycket skickliga musiker och deras två instrument: Nyckelharpan och den norska hardingfelan.

Entré 180 kr, boka biljett här.

Utställningar på Norrtälje konsthall:
Tamara de Laval – Demarkationslinjer
Mats Hjelm – The Other Shore

Missa inte de pågående utställningarna på Norrtälje konsthall.

I Tamara de Lavals målningar återkommer ofta fragment av kartor, slingrande växter, skrivtecken och människor. Föremål och symboler blir skådespelare i hennes bildvärld. Målningarna skildrar därför ett annat sätt att leva och verka i en annan tillvaro.

Mats Hjelms videoinstallationer är monumentala till sin storlek och tekniskt väl genomförda. Som betraktare dras vi in i ett tankeväckande spel av långsamma panoreringar över folktomma platser i stadens utkanter. Tillsammans med arkivmaterial och musiktema lyfts ljud och bild ur sina ursprungliga sammanhang och ställer frågor om historieskrivning och vad som är av relevans för vår egen tid. 

Här hittar du fler evenemang.

Bläddra i kommunens kulturkatalog här. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.