Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Vattenfall och Norrtälje kommun höll presskonferens om arbetet efter stormen Alfrida

7 januari 2019

– Från 65 000 kunder utan el den 2 januari till nu strax under 10 000 kunder. Och majoriteten är här i Roslagen, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution när Norrtälje kommun och Vattenfall bjöd in till presskonferens under måndagen.

Presskonferens om stormen Alfrida.

Annika Viklund, Vattenfall berättade om arbetet efter stormen Alfrida

Stormen Alfrida har slagit hårt mot Roslagen och på måndagens presskonferens samlades viktiga aktörer för att berätta om läget just nu och svara på medias frågor. På plats fanns förutom Vattenfall Eldistributions vd Annika Viklund bland annat även Christer Bergh, biträdande räddningschef på Norrtälje kommun, Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg, Lars Lindberger, kommunikationschef och Ulla-Marie Hellenberg, kommundirektör på Norrtälje kommun. 

Norrtälje kommun gick in i stabsläge onsdagen den 2 januari klockan 05.00 och initialt då med fokus på vård- och omsorgsbehovet. När Vattenfall på torsdagen kom med en mer detaljerad prognos intensifierades arbetet. Flera funktioner inom kommunen deltar i arbetet: socialkontoret, kontaktcenter, kommunikationsavdelningen, Trygg i Norrtälje kommun, räddningstjänsten och externa funktioner så som Kommunalförbundet sjukvård och omsorg, Svenska Kyrkan, Frivilliga Resursgruppen (FRG) och Polisen.

Kommer inte hävda "force majeure"

För närvarande arbetar Vattenfall med att se över alla skador för att få en tydligare bild och kunna ge mer exakta prognoser. Vattenfalls kunder ska även fortsättningsvis använda sig av felanmälan, Vattenfall eldistribution på telefon 020-82 58 58, ett nummer som gäller dygnet runt. Dessutom uppdateras Vattenfalls webbplats kontinuerligt.

Vattenfall Eldistributions vd Annika Viklund berättade även att de inte kommer hävda ”force majeure”, vilket betyder att kunderna får ersättning utifrån det regelsystem som finns.

Räddningstjänstens arbete

Räddningstjänstens arbete har bland annat gått ut på att lokalisera vårdbehövande och letat upp lokaler till dessa behövande att visats i. 

– Vi har bland annat öppnat upp kommunens brandstationer, tre badhus, flera skolor och även Nysättrahemmet. Vi har haft ett tätt samarbete med Länsstyrelsen men glädjande är också att det varit mycket ideellt arbete, säger Christer Bergh, biträdande räddningschef.

Trygghetslarm slutade fungera

Flera av de trygghetslarm som är i bruk runt om i kommunen slogs ut av stormen. Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg, berättade hur de har hanterat detta. 

– Vi har en gång om dagen besökt dem som har trygghetslarm. Av de 1 750 som har trygghetslarm har vi fått tag på nästan alla. Vi gick tidigt i onsdags ut med grupp-sms till anhöriga. Det har varit mycket jobb för oss och vi har fått öka bemanningen, säger Christian Foster.

Kommunens kontaktcenter fortsätter att ha extra öppet till 20.00 de närmsta dagarna.

– Är man i behov av nytt boende på grund av stormen så ska man kontakta kontaktcenter, säger Lars Lindberger, kommunikationschef.

I slutet av presskonferensen kom Annika Viklund med en vädjan att man ska vara väldigt försiktig med sådant som kan vara i kontakt med elledningar.

– Rör inte några elledningar. Vi vill lösa det här utan att någon kommer till skada.

Glädjande i stormen är ändå att sjukhuset har fungerat utan avbrott och inga medicinska avvikelser har inkommit.

 

Se presskonferensen här

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.