Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Strömlösa invånare hjälptes åt efter Alfrida

11 januari 2019

På grund av strömlöshet efter stormen Alfrida blev många kommuninvånare utan tillgång till internet. Tjänstepersoner från Norrtälje kommun åkte därför ut på landsbygden och i skärgården för att på centrala punkter sätta upp affischer och direkt informera om trygghetsplatser och möjligheter till stöd från kommunen.

  • Marie-anne Blomdin och Timo Lehtisalo håller ställningarna på Vätö.
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Strömlösheten leder till att många inte kommer åt internet och information på kommunens hemsida om vilken typ av stöd man kan få om man till exempel lider brist på vatten, värme och ljus. Därför är tjänstepersoner från Norrtälje kommun ute på landsbygden och i skärgården för att på centrala punkter sätta upp affischer och direkt informera om trygghetsplatser och möjligheter till stöd från kommunen.

På våra resor till särskilt utsatta trakter har vi bland annat besökt Vätö, där de flesta var strömlösa den första stormdagen och många har fortfarande ingen ström. I en central matbutik möter vi några av kommuninvånarna som berättar om hur tiden sedan den 2 januari varit.

– Jag var förberedd sedan tidigare med konserver hemma och när strömavbrottet inträffade kom min son kom med ett elaggregat, så jag har klarat mig bra, berättar Marie-anne Blomdin när hon handlar i matbutiken på Vätö, och fortsätter med att hon hemma också har vattendunkar som sonen fyller på.

Matbutiken var bland de första att få strömmen tillbaka och behövde bara slänga en mindre del mat som blivit förstörd på grund av strömavbrottet.

– När strömmen gick blev vi utelåsta, eftersom gallret i entrén inte gick att öppna, och kunde inte rädda en del av maten. Sedan vi fick tillbaka strömmen har vi delat ut vatten till de som är utan, men vi bjuder också på kaffe till de som vill komma och värma sig eller umgås en stund, säger butiksföreståndaren Timo Lehtisalo.

De varor som det går åt mest av den senaste tiden är bensin till motorsågar, konserver, lampolja, stearin- och värmeljus samt batterier, vilket visar på att många väljer att stanna hemma i strömbristen. Helt nära butiken ligger Vätö skola, där gymnastiksalen är öppen för allmänheten att värma sig i och duscha.

– Det går jättebra här i bygden med tanke på omständigheterna och alla hjälps åt. Under en kris märker man att folk tar hand om varandra och när det verkligen gäller finns alla till hands. Här på skolan har vi cirka 20 besökare per dag som kommer och duschar, men ingen har övernattat ännu, säger Josephine Dahlerus på Vätö skola.

Ute på Björkö var det strömlöst den 2 – 7 januari, men trots att många fått strömmen tillbaka har man fortfarande ingen uppkoppling till internet. Det har bland annat lett till svårigheter i lagerhållningen i matbutiken i Backa, men framför allt att information för invånarna måste hittas på annat sätt och butiken har den senaste tiden blivit något av en sambandscentral på ön.

– Här hade vi strömlöst de första dagarna efter stormen, men nu är det igång igen och vi klarar oss bra. Det har blivit lite urplockat i butiken gällande vissa varor de senaste dagarna, men vi har det mesta man behöver hemma om man inte har elektricitet, säger Jonas Jönsson i butiken.

I butiken möter vi också kunderna Max Brodin och Janita Brodin, som skaffar förnödenheter i vintermörkret.

– Stämningen är god och folk hjälper varandra med kaminer och dunkar, säger Janita, som gärna stannar i butiken och pratar en stund när hon handlar.

Mellan 6 200 och 8 000 hushåll i Norrtälje kommun är fortfarande utan ström efter nio dygn, enligt uppgifter från Vattenfall AB, och sannolikt kommer tusentals hushåll att vara fortsatt strömlösa även vecka 3. Att siffrorna varierar stort beror på att nätet lokalt stängs av och sätts på i samband med det riskfyllda arbetet med elnätet. Prognosen är att hushållen på fastlandet får tillbaka strömmen den 11-25 januari och i skärgården den 18-25 januari.

Vädret i kommunen har stabiliserat sig och det föreligger inga vädervarningar från SMHI den närmaste tiden.

Om du har frågor eller är i behov av hjälp kontaktar du Kontaktcenter på 0176-710 00. Vid nödfall ringer du 112.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.