Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Späckat program presenteras i kulturkatalogen

17 januari 2019

Måndagen den 21 januari är det premiär för en ny finsk filmklubb i Norrtälje. Samma dag kommer författaren Jens Liljestrand till stadsbiblioteket och berättar om Vilhelm Moberg. Läs om vårens späckade kulturutbud i nya katalogen, som är ute nu.

Det finns många spännande nyheter i vårens kulturkatalog, som nu finns att hämta på biblioteket, turistbyrån och andra platser runt om i kommunen. En nyhet är satsningen på 8 mars, den internationella kvinnodagen, som i Norrtälje kommuns tappning har vuxit till kvinnoveckan. Programmet sträcker sig mellan måndagen den 4 mars och lördagen den 9 mars.

Här blir det bland annat föreläsningar på Norrtälje stadsbibliotek, det blir en upptäcktsfärd bland den offentliga konsten i Norrtälje och det arrangeras en föreläsning om kroppshets, som vänder sig till gymnasieeleverna i staden. Detta är ett axplock av det program som väntar.

"Hoppas samtalet kan fortsätta"
- Norrtälje bibliotek ville utöka programmet kring internationella kvinnodagen eftersom det finns så många frågor och aspekter att ta upp kring jämställdhet idag. Vi ville också nå många olika målgrupper och ha program för de allra minsta likväl som för ungdomar och vuxna. Vår förhoppning är att ett samtal kring hur vi tillsammans kan göra samhället mer jämställt kan börja på ett av våra program och att det sedan kan fortsätta hemma vid köksbordet, säger Louise Gladnipa, enhetschef på Norrtälje stadsbibliotek. 

En annan nyhet i programmet är lunchvisning med mat och musik, samt After Work Art på Norrtälje konsthall. Första tillfället för After Work Art äger rum den 22 februari klockan 16.00-18.00, i samband med Tamara de Lavals utställning Demarkationslinjer (som pågår 2 februari-10 mars). Andra tillfället är den 5 april kl 16.00-18.00, i samband med Henrik Kleppe Worm-Müllers utställning Journey.

Bland de författare som besöker biblioteken finns Jens Liljestrand, som den 21 januari besöker Norrtälje stadsbibliotek för att prata om Vilhelm Moberg. Hynek Pallas, Lena Andersson, Lena Einhorn, Anna Laestadius Larsson och Rose Tillberg Mattsson är ytterligare några exempel på spännande författarbesök. Hela programmet och listan hittar du på bibliotekens hemsida .

Men det bjuds även på en lång rad andra evenemang runt om på kommunens bibliotek.

- Det känns väldigt roligt att vi i år satsar på att lyfta fram läsandet och litteraturen lite extra på Världsbokdagen, då vi har tre program, i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik, på samma kväll. Detta gör vi för att alla i kommunen skulle känna sig inkluderade och välkomna till sitt lokala bibliotek och inte enbart erbjuda en programpunkt på stadsbiblioteket.

Ser fram emot Simon Stålenhag
- Personligen ser jag mest fram emot författaren och konstnären Simon Stålenhags besök den 31 januari. Han är en av mina stora favoriter och jag är oerhört fascinerad av den futuristiska värld han bygger upp i sina konstböcker. Då hans böcker är på gång att bli både film och tv-serie i USA tror jag att det är namn vi kommer att se mer av. Den som vill kan också förbeställa en bok för att få den signerad vid Simon Stålenhags besök, via ett mejl till nbi@norrtalje.se, säger Louise Gladnipa.

Samtal om demokrati
Blåsmusikens dag är en dag som firas runt om i hela Sverige. I Norrtälje kommer denna programpunkt att utgöra finalen på Kulturskolans kulturvecka, som därmed leder fram till den festliga avslutningen i Societetsparken den 18 maj.

- En annan sak som är spännande i vårens utbud är satsningen på demokratiinitiativet #vimåsteprata. Tre demokratitalare kommer till Norrtälje med varsin föreläsning, Kristina Persson (28/2), Majgull Axelsson (7/3) och Anita Goldman (4/4), säger kultursekreterare Eva Rosén Lundqvist, som ansvarar för kommunens kulturkatalog.

För att se hela programmet i kalendariet, gå till kultur.norrtalje.se

Klicka här för att läsa katalogen som bläddringsbar pdf.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.