Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Samarbeten i fokus för Norrtälje museer

17 januari 2019

Norrtälje museum upphör, och Galles Gränd 7 tas helt över av Norrtälje konsthall. Arbetet med att tillgängliggöra kulturarvet görs nu under organisationen Norrtälje museer, och nysatsningen lyfter samarbetet med alla musei- och kulturarvsaktörer runt om i kommunen.

I april 2018 tog kultur- och fritidsnämnden beslutet att kommunen från och med juni samma år tar över verksamhetsansvaret för de fyra museistiftelserna i staden (Bertil Carlqvists stiftelse, Axel Julia och Torsten Nordströms stiftelse, stiftelsen Pythagoras industrimuseum samt stiftelsen Roslagsmuseet). Under hösten har en ny organisation vuxit fram och under 2019 kommer resultatet att visa sig genom en utökad satsning på att göra kulturarvet tillgängligt för invånarna – runt om i kommunen.

De tre museiintendenterna Emilia Ekeblad, André Enkler och Emeli Holmström har redan skapat ett spännande program för våren, men arbetet är fortfarande bara i inledningsskedet.

- Vårt fokus under 2019 kommer att vara att skapa nya kontakter och ett bra samarbete med andra aktörer som på olika sätt jobbar med kulturarvet, säger André Enkler, som tillsammans med kollegorna flyttat in i Zettersténska huset, intill gamla Gevärsfaktoriet.

Ett första exempel på det nya sättet att jobba med museifrågorna kom redan i september förra året, då kommunen tillsammans med Riksantikvarieämbetet, lokala föreningar, företag samt museistiftelserna arrangerade Kulturarvsdagen runt om i Norrtälje stad. Centrum för firandet var museiparken och där kunde besökarna ta del av det arbete som görs av bland andra Föreningen Karolinen, Veterantraktorklubben, Föreningen allmogebåtar, Båt & byggnadsvård i Roslagen, Riala hembygdsförening, Vikingabyn Storholmen – och många andra.

I dagarna kommer kultur- och fritidskontorets kulturkatalog för våren 2019 ut till bland annat biblioteken, konsthallen och turistbyrån och där kan de intresserade göra en notering för de nya programpunkterna i Norrtälje museers regi:

> ”Norrtälje 1719” är samlingsnamnet på de aktiviteter som under året lyfter minnet av rysshärjningarna för 300 år sedan. Det kommer bland annat att bli en teaterföreställning i sommar. Under året kommer även andra aktörer att presentera egna program på temat.

> Tre olika industriminnen i Norrtälje kommun uppmärksammas med varsin föreläsning. Det handlar om Hallstavik, Skebobruk samt Edsbro masugnsbruk.

- Vi har många spännande saker som sker längre fram; Norrtälje kommun fyller 50 år 2021 och Norrtälje stad fyller 400 år, 2022. Vi skissar på en broschyr och kanske en bok om Norrtäljes historia. Det är mycket spännande som händer, säger Emilia Ekeblad.

Den 25 januari klockan 8.00 kan du höra Andre Enkler och Emilia Ekeblad berätta mer om Norrtälje Museer i Radio Roslagen.

Läs mer om Norrtälje museer på hemsidan kultur.norrtalje.se, där du även hittar mer information om den nya organisationen. Följ även Norrtälje museer på Instagram.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.