Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Galna upptåg när operan kom till skolan

25 januari 2019

Alla elever i kommunen är med i Skapande Skola. Under veckan fick Grindskolan besök av Operaimprovisatörerna.

En operaaria handlar om ett tandläkarbesök, en improviserad saga slutar med att en kvinna öppnar en Pressbyråkiosk i en satellit.

När improvisation står på schemat kan vad som helst hända.

Det är onsdag och de deltagande särskoleeleverna på Grindskolan spelar med när Operaimprovisatörerna bjuder upp till kreativ verkstad. Under satsningen Skapande skola bjuder de tre operasångarna David Hornwall (basbaryton), Samuel Jarrick (baryton) och Linus Flogell (baryton) på kreativt skapande med musik och teater som inramning.

Tre timmars skapande

Nio av särskolans elever är med under de tre timmarna, och fler av skolkompisarna får vara med om samma äventyr under torsdagen och fredagen.

Årets upplaga av Operaimprovisatörernas program heter Imse Vimse Mozart och är en sång- och teaterhappening för särskolan som inleds med en workshop och avslutas med en konsert. Fem grupper av barn från särskolan, både Grind och Baldershus, kommer att få vara med om workshopen innan det avrundas med konsert den 7 februari. Konserten vänder sig även till alla barn i årskurs två i kommunen.

- Det är första gången vi kör just den här workshopen. Eftersom vi jobbar med improvisation vet man aldrig vad som ska hända, säger Samuel Jarrick.

Steg för steg bjuder de tre sångarna in barnen att delta, och ivern att delta ökar successivt bland eleverna i takt med att blygseln släpper.

Sagan får eget liv

När modellen med fempunktssagan har testats några gånger blir barnen medskapande, vilket resulterar i sagan om Ingmarie som öppnar en Pressbyråkiosk i en satellit. Eller om den korthalsade giraffen som mumsar markväxter likt en lycklig gris. Allt kan hända, och skratten är många.

Givetvis bjöd improvisatörerna även på opera, och visade med stor inlevelse hur man kan uttrycka känslor med sång.

Får samordnaren att skratta

Johanna Heissenberger är kommunens samordnare för Skapande Skola, och föreställningen får även henne att gapskratta vid flera tillfällen. Hon är ny på jobbet och började i oktober förra året. Efter programmet är hon mycket nöjd.

- Det var härligt att barnen var så engagerade och var med och hittade på saker. Det här är andra året vi har Operaimprovisatörerna på schemat, och vanligtvis behåller vi samma producenter under tre års tid, säger hon.

Norrtälje kommun är en av de kommuner som varit med längst i den statliga satsningen på Skapande Skola. Under tio års tid har kommunen ansökt, och blivit beviljad pengar från Statens Kulturråd, för att under varje läsår erbjuda samtliga skolbarn i kommunen kulturupplevelser av olika slag. Varje årskurs har sitt eget kulturtema, vilket betyder att när eleven gått ur nian har hen fått ta del av alla varianter, allt från dans, skrivande, film, sång till teater, foto och måleri.

- Poängen med Skapande Skola är att barnen får vara just medskapande. Det ska inte titta på en föreställning eller ett konstverk, de ska vara med och skapa själva, säger Johanna.

Alla förskolor får vara med

Från och med läsåret 2018/19 finns även satsningen på Skapande Förskola. Under första året fick ett 30-tal förskolor på försök vara med, och ha drama, konst eller musik som tema. Kommande läsår kommer satsningen att riktas till 30-talet nya förskolor och de är de som ligger längst ifrån centralorterna som får bidraget. Det är Kulturrådets intention att rikta bidraget till förskolor som har allra svårast att på egen hand nå kommunens eget kulturutbud.

Läs mer om Skapande Skola här.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.