Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vad vill du ge staden i julklapp?

7 december 2018

Om du var jultomten och du fick önska någonting för Norrtälje stad som skulle infrias på julafton, vad skulle du önska? På söndag kan du ge ditt bidrag, med hjälp av konstprojektet Stadsröra.

På söndag är det julmarknad i Norrtälje stad, och då har du chansen att lyfta blicken från dina egna och familjemedlemmarnas julklappsönskemål och tänka lite större. Ta klivet in i tomteverkstaden och makten över julklapparna som självaste jultomten. Skillnaden är bara att du den här gången ska tänka på Norrtälje stad och på stadens möjligheter och behov.

Vad skulle du ge staden i julklapp om du fick välja helt fritt?

Det är konstprojektet Stadsröra som öppnar portarna till tomteverkstaden, i form av ett gult tält placerat i den västra delen av Tullportsgatan.

- När man gick på marknad förr hade festplatsen ofta en pappfigur med utskuret huvud där man kunde stoppa in sitt eget och bli den där figuren. Det är lite så vi gör nu. Man kan iklä sig rollen som ängel eller som självaste jultomten, och alla vet ju att det är jultomten som har makten på julafton.

Samlas i utställning på konsthallen
Det säger Helena Lambert, en av konstnärerna och projektledaren bakom konstprojektet Stadsröra, som startade i september i år. I projektet fångas, beskrivs och gestaltas invånarnas tankar och drömmar om Norrtälje stad. Hur ser de på staden, på närmiljön, vad önskar de för framtiden och vad har de för upplevelser? Det finns många utgångspunkter för resonemang kring stadens framtid och utveckling, och några av dem fångas upp och kommer senare att visas på en utställning på Norrtälje konsthall.

- Det är en form av medborgardialog som inte finns idag. Många ger uttryck för att de inte får information om vad som händer. Det betyder inte att det är sant, men deras känsla är sann. Det behövs helt enkelt bredare och fler former för dialog, vi har alla olika behov och sätt att kommunicera, säger hon.

Under hösten har konstnärerna bjudit på en omvänd stadsvandring via cykel, där det är deltagaren, det vill säga den som åker med på cykeln, som berättar om sin bild av staden. De har även besökt skolor och äldreboenden och alla de träffat är mycket engagerade och intresserade. Tankar, idéer och önskemål samlas nu ihop till en interaktiv utställning som visas på konsthallen i februari.

- Utställningen blir som en startpunkt på nästa process. Vilka diskussioner kan starta med utgångspunkt från utställningen? Det blir spännande att se, säger Helena Lambert.

Blir en del av stadsrummet
Utöver utställningen på konsthallen kommer även resultatet av medborgardialogen att flytta ut i stadsrummet i form av tillfälliga konstinstallationer.

- Nästa fas blir att skapa platser och rum i staden utifrån invånarnas drömmar och fantasier. Det handlar inte bara om stadskärnan utan även om olika stadsdelar och hur de hänger ihop. Det blir olika former av temporära konstverk.

Projekt Stadsröra kommer att pågå i olika faser till och med 2021 och har i nuläget stöd av Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting samt Norrtälje kommun (genom Konsthallen). De medverkande konstnärerna är Helena Lambert, filmaren Sara Lindström, ljudkompositören Anna Soley Tryggvadottir, landskapsarkitekten Susanna Lundberg samt scenografen Åsa Norling.

Tomteverkstaden har öppet mellan klockan 11 och 15 under julmarknaden i Norrtälje stad, söndagen den 9 december.

Läs mer om Stadsröra här (länk)

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.