Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tangokungen kommer till Norrtälje

30 november 2018

Den 9 december får Norrtälje besök av en tangokung. Risto Nevala uppträder i Folkets Hus och bjuder på både julsånger och tango.

En gång tangokung, allting tangokung! Så fungerar det i ett av tangons mest dedikerade hemländer; Finland. Här utses varje år en tangokung och en tangodrottning, och det är en titel man bär med stor stolthet och som följer med genom livet.

Risto Nevala jobbade på SSAB i Borlänge när han 1989 blev korad tangokung i Finland.

- Mina arbetskamrater blev jätteimponerade och sa ”du måste vara en jäkel på att dansa”, men en tangokung är en sångare, inte dansare, säger Risto Nevala.

Tack vare den nya titeln kunde han säga upp sig från jobbet, flytta hem till Finland och försörja sig på sin hobby, att uppträda och sjunga.

- Jag kunde leva på min hobby, och jag turnerar fortfarande runt och uppträder, berättar han.

Besöket i Norrtälje sammanfaller med en mindre Sverigeturné, då Risto även kommer att uppträda i Nykvarn samt på Finska Kyrkan i Stockholm. Han tar med sig pianisten Per Lund till Norrtälje, och det kommer att bjudas på julsånger och schlagers – men givetvis också en del tango.

Varför är tango så stort i Finland?
- Säg det, det är ingen som vet. Det passar väl vårt kynne, det är lite melankoliskt och texterna handlar om förlorad kärlek och liknande. Vår tangotradition är över hundra år gammal, och den skiljer sig en del från den argentinska i att den finska tangon är lite mer marschartad i stilen, säger Risto Nevala.

Välkommen att dansa till en äkta tangokung! Risto Nevala uppträder i Norrtälje Folkets Hus den 9 december klockan 15.00-17.00.

Här kan du läsa mer om den finska kulturveckan.

Läs även tidigare artiklar:
Föreläsning: Därför är den finska kvinnan speciell

Nu startar den finska kulturveckan

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.