Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nu kommer "Minns ditt Norrtälje"

29 november 2018

På lördag blir det stor releasefest, när den nya boken om det gamla Norrtälje ges ut. ”Minns ditt Norrtälje” säkrar den historiska bildens liv under lång tid framöver.

2016 kom den första fotoboken, som privatpersoner bidrog till. Den heter ”Förr om åren” och innehåller amatörfotografers alster från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Alla fotografier är tagna i Roslagen. Nu kommer uppföljaren ”Minns ditt Norrtälje”, som även den bygger på privatpersoners bidrag, men den här gången visas bilder från Norrtälje stad.

Lördagen den 1 december är det stor releasefest på Norrtälje stadsbibliotek, och då kan intresserade köpa både sitt eget exemplar samt kanske några julklappsböcker.

Per Ahlin är kulturchef i Norrtälje kommun och tillsammans med representanter från Bibliotekens Vänner drivande i att få fram dessa egenproducerade böcker, som ges ut på Norrtälje Bibliotek Förlag.

Vilken bild lyser starkast, tycker du?
- Omslagsbilden lyser självklart starkt. Anna, 60 år, går på Stockholmsvägen. Det är allt vi vet. Men vilken bild! säger han.

Kan du tipsa om några andra guldkorn?
- Det finns en helt okänd bild på Pythagoras samt en väldigt roligt bild på en man i hög hatt och pince-nez som ligger på ett tak och fotograferar. Dessutom finns en väldigt gammal bild på ett hittills okänt bryggeri i staden i seklets början. Samt allt där emellan, slutet av 1800-talet fram till sekelskiftet.

Varför är det viktigt att ge ut den här boken?
- Det här är den andra boken i fotokartläggningen av Norrtälje kommun. Och bägge har ju varit privata bilder, som därför enbart har blivit sedda av enstaka människor. Med våra böcker ger vi alla möjlighet att se dessa historiska och viktiga bilder. Sedan är det ju så att en bild lätt försvinner, har en kortare livslängd, än en bok. Så vi ser till att dessa bilder av Norrtälje kan få leva betydligt längre då de nu finns i bokform, säger kulturchef Per Ahlin.

Lördagen den 1 december är det alltså releasefest på Norrtälje stads bibliotek. Då kan du köpa boken, uppleva visningar av gamla Norrtäljebilder och få veta lite om hur boken kom till. Välkommen klockan 15.00.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.