Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Modiga män möts på mansdagen

13 november 2018

Vad händer när män vågar prata med varandra, och lyfta på locket som stänger inne känslorna? På måndag är det Internationella Mansdagen och då håller författaren Thor Rutgersson i föreläsningen och paneldebatten som äger rum på Norrtälje stadsbibliotek.

ANMÄL DIG HÄR!
Det är kostnadsfritt men begränsat antal platser.

 

- Jag hoppas det kommer fler killar och män. Det är fortfarande mest kvinnor som tar ansvar för det normbrytande arbetet, även när det handlar om männen och mansrollen, säger Thor Rutgersson inför måndagens föreläsning.

Han har gett ut boken ”Allt vi inte pratar om”, som handlar om män, mansrollen, vad de pratar om – och framför allt vad de inte pratar om. Här intervjuas en lång rad män, både kändisar och andra, här listas lite tips på hur man kan komma igång med samtalet killar emellan. Rutgersson har skrivit boken tillsammans med debattören och opinionsbildaren Ida Östensson.

Modiga män i panelen
På måndag, den 19 november, är det alltså Internationella Mansdagen och Thor Rutgersson tar plats på scenen för att prata om detta brännande ämne. Till sin hjälp har han en namnkunnig lokal panel som kommer att svara på frågor och bidra till kvällens diskussion. I panelen deltar Jan Emanuel Johansson (företagare  från Norrtälje), Peter Ustrup (chef för ABF Norrtälje), Albin Torstensson från MÄN Roslagen samt Nawar Alolabi, från socialtjänsten på Norrtälje kommun.

Rutgersson har turnerat runt i landet med sin föreläsning, och är imponerad över den öppenhet han fått ta del av från de män som deltar i panelen. Till sin hjälp har han frågekort som han drar från en kortlek, där de deltagande männen får svara på allt från sex till mansrollen och känslor.

- Det blir många spännande diskussioner. När män delar med sig av känslor får det en stor impact. Frågor om sex kan ju vara både pinsamt och känsligt. Vi pratar om saker man gjort fel, berättar om hur man hanterar flyktvägar, relationer till kvinnor och mycket annat. Ingen av deltagarna är ju tvungna att svara på alla frågor, det är upp till var och en. Men jag är mycket imponerad över hur öppna och modiga de har varit hittills, säger Rutgersson.

Vad hoppas du besökarna får med sig från kvällen?
- Jag vill inspirera till samtal. Jag hoppas att jag kan skicka med lite tankar och idéer som män kan ha nytta och användning av tillsammans med sina kompisar, och förhoppningsvis våga öppna sig mer och prata om det de går och bär på.

Män jobbar för män
Thor har jobbat med jämställdhet under många år, men nu är det verkligen på tapeten. Det beror dels på #metoo-rörelsen, men det finns fler exempel som organisationen Locker room talk, föreningen Under Kevlaret, organisationen MÄN och så vidare.

- Det har varit en långsam utveckling, men nu finns det många initiativ av män för män. Män är till synes en välmående grupp och på ytan är allting bra. Men samtidigt finns det ett annat perspektiv, där män kan känna sig underordnade, ungefär i den här stilen: ”här står jag och är fattig och utan jobb och alla snackar om feminism…” Det är en typ av utanförskap som skapar stora problem, säger Thor Rutgersson.

Internationella Mansdagen på Norrtälje stadsbibliotek: Måndagen den 19 november klockan 19.00. Du som kvinna som planerar att komma; ta med mannen, brorsan, manlige kollegan eller någon annan manlig kompis. Välkommen till en spännande kväll!

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.