Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Bino Drummond: Uppdraget känns både som ett jobb och en livsstil

23 november 2018

Bino Drummond (M) är 36 år, tvåbarnspappa och har Edsbro som favoritplats i kommunen. Efter fyra år i opposition är det nu hans tur att ta ett kliv framåt som Kommunstyrelsens ordförande.

Bino Drummond

Grattis till ditt nya uppdrag, hur känns det?
Det känns fantastiskt roligt. Jag tror alla politiker strävar efter en position där man kan göra skillnad på riktigt. Nu ser jag fram emot att göra Norrtälje kommun bättre utifrån mitt och alliansens perspektiv.

Berätta om din bakgrund
Jag är född i Washington DC i USA, min pappa var helamerikan och min mamma från Edsbro. Min pappa dog när jag var liten och några år senare flyttade vi till Sverige igen, så jag är uppväxt i Edsbro. Efter gymnasiet flyttade jag tillbaka till USA för att plugga statsvetenskap och kommunikation, tanken var att jag skulle bli kvar där men 2006 blev jag rekryterad till Moderaterna i Upplands Väsby. Där var jag tjänsteman i fyra år, därefter började jag jobba åt vårt länsförbund innan jag kom in i riksdagen, där jag satt till 2014.

De senaste fyra åren har jag arbetat som kommunikationsrådgivare varvat med uppdraget som biträdande oppositionsråd. Efter att Kjell Jansson avgick 2017 blev jag oppositionsråd på heltid och nu sitter jag här som kommunstyrelsens ordförande i fyra år åtminstone.

Vad kommer intresset för politik ifrån?
Jag tror att det handlar om en drivkraft i att veta vad som är bäst för mig själv.  Som barn var jag var familjehemsplacerad och hade ett arv som socialförvaltningen förvaltade åt mig. Så fort jag ville köpa något för mina pengar var en tjänsteman på Socialförvaltningen tvungen att godkänna det. När jag ville köpa en ny stereo fick jag inte det, det var för dyrt, trots att det var mina pengar. Det kan tyckas vara en ganska naiv syn, men det har präglat mycket av min syn på samhällets ansvar och uppdrag. I grund och botten är det samma drivkraft nu, men handlar mer om möjligheten att välja skola och äldreomsorg än stereo. Men övertygelsen finns där fortfarande, att det inte finns något egenvärde i att kommunen gör mer saker än vad man behöver göra. Däremot ska man alltid vara trygg i att samhället finns där när man faktiskt behöver stöd och hjälp.

Har du några konkreta saker du vill göra?
Jag tror att det är jätteviktigt att vi som kommunpolitiker prioriterar det som är absolut viktigast för välfärden – skola, äldreomsorg och socialtjänst. Det ska vi göra riktigt bra och effektivt.

Dessutom behöver vi ha en förbättrad dialog med företag där man mycket bredare försöker fånga upp det som är viktigt och på vilket sätt vi som kommun kan bidra till mer företagande. Man får aldrig glömma att det företagen som skapar jobben och i förlängningen ger pengar till välfärden.

Vi behöver också slopa alla krångliga regler vi har. Kommunen sysslar ju med hur mycket regelgivning som helst, dels skapar vi egna regler och gör tolkningar av regler. Vi behöver göra det så enkelt som möjligt för privatpersoner och företagare. Därför ska vi ha en regelförenklingskommission där vi tydliggör vad som gäller och sätter väldigt höga ambitioner och krav hur vi ska förhålla oss när människor behöver kontakt med kommunen.

Hur är det att vara lokalpolitiker i Norrtälje kommun?
Det är lite speciellt tror jag. Jag jobbade i Upplands Väsby förut och i en sådan kommun är det väldigt ofta att man sover där men man engagerar sig inte så mycket, man är inte en del av kommunen på samma sätt. Här är det många som identifierar sig med Norrtälje kommun. Människor som bor här gör ofta det för att de vill, har ofta bott här länge, har ofta tydliga krav och önskemål.

Vad är det roligaste med ditt uppdrag?
Det roligaste är att vara med och styra utvecklingen av en kommun. Nu har jag bara varit Kommunstyrelsens ordförande i två veckor men det är åtminstone det jag tänker är roligast. Uppdraget känns både som ett jobb och en livsstil. Jag tror det är jätteviktigt att sätta en gräns på hur mycket man jobbar. Man måste hitta en balans mellan privatliv och arbete. Därför försöker jag hämta på förskolan varje dag och ha så lite onödiga kvällsmöten som möjligt.

Förstår dina barn vad du jobbar med?
Ja, mycket väl. De är fullt införstådda med vem Ulrika Falk är, vem jag är, vem Stefan Löfven och Ulf Kristersson är.  Sen vet jag inte vad de har för syn, de vet att jag sitter på kontor och i mycket möten.

Hur kommer kommuninvånarna märka av det nya styret?
På lång sikt kommer det märkas i att vi tar ett väldigt stort ansvar för ekonomin. Ska vi klara av att finansiera välfärd på lång sikt behöver vi ha stenkoll på våra finanser idag, så där kommer vi vara betydligt mer restriktiva. Men samtidigt kommer man märka det på trygghetssidan, det är en av de frågorna vi varit tydligast med i valrörelsen. Vi ser att otryggheten ökar, inte brottsligheten, men känslan av otrygghet ökar och då har vi ett ansvar att motverka det. Vi kommer se en tryggare kommun med fler synliga väktare och ordningsvakter. Ett tydligare fokus på kunskapsresultat och ordning och reda i skolan. Samt tryggheten i skolan.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.