Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

"Hästlördag" lyfter stallets betydelse

23 november 2018

Varför är stallet en bra miljö för unga tjejer? Det är en fråga som besvaras under ”Hästlördag”, som arrangeras på Norrtälje stadsbibliotek i morgon lördag. Det blir föreläsning, käpphästar, boktips och konst.

collage hästlördag

Lördagen den 24 november är det Hästlördag på Norrtälje stadsbibliotek. Då kan du bland annat lyssna på Lena Forsberg, som forskat på stallmiljöns betydelse för tjejers utveckling.

Norrtälje är en stor kommun där många bor på landsbygden, och av dessa i invånare är många både hästintresserade och hästägare. Därför är det inte mer än rätt att hästen lyfts fram i ljuset, i en kanske överraskande miljö: biblioteket.

- Det var dags att hitta på någonting annorlunda, som vänder sig till andra än vår kanske vanliga målgrupp. Det är också en möjlighet för oss att visa upp hur mycket spännande litteratur vi har om just hästar, för både barn och vuxna.

Det säger Annalena Carlstedt, verksamhetsansvarig på biblioteket i Hallstavik och en av dem som tagit initiativet till kommande Hästlördag, som arrangeras på Norrtälje stadsbibliotek i morgon den 24 november, mellan 11.00 och 16.00.

Avhandling visade tjejers företagsamhet
En som kan berätta om vilken fantastisk miljö stallet erbjuder är Lena Forsberg, som 2012 kom med doktorsavhandlingen ”Manegen är krattad. Om flickors och kvinnors företagsamhet i hästrelaterade verksamheter”. På lördag håller hon en föreläsning på Norrtälje stadsbibliotek om det hon kommit fram till.

- Stallet som miljö är väldigt spännande, den är lite motvalls. Fler och fler tillbringar sin fritid hemma, men här tillbringar man flera timmar i arbetsam miljö. Min utgångspunkt var att ta reda på vilken typ av miljö det var och vad det betyder för tjejerna att vara där.

I sin avhandling beskriver hon hur hästtjejerna i stallet har tillgång till en arena där de får träna på att lösa problem, ta kommandot, hantera tuffa vardagssituationer som potentiellt kan handla om liv och död.

- Tjejer som tränar på att hanterar dessa situationer utvecklas, de får vara i en miljö där de får utrymme att känna sig driftiga, till skillnad från miljöerna utanför stallet där bilden av vad tjejer förväntas klara av står i dialog med föreställningar om kön om att tjejer kan ha svårt att ta för sig, att inte ha tillräckligt med självförtroende, inte ha tillräckligt med erfarenhet etc, säger Lena Forsberg.

Fick stor uppmärksamhet
Det betyder att det finns en stor resurs som kan tas tillvara, men som inte alltid uppmuntras eller uppmärksammas. Forsbergs avhandling har fått stor uppmärksamhet, men trots att den nu har några år på nacken finns det inte många tecken på att företags- eller managementvärlden fått några nya idéer.

- När avhandlingen publicerades hörde alla av sig; polisen, försvaret, jag blev inbjuden att tala i Riksdagen. Men man behöver göra mer, skapa miljöer där människor från hästbranschen träffar andra entreprenörer så man kan korsbefrukta och skapa nya koncept och idéer.

Hennes avhandling lades fram vid Luleå Tekniska Universitet, och till vardags bor hon i Skellefteå. Men på lördag reser hon söderut för att besöka Norrtälje stadsbibliotek.

Hästlördag äger rum klockan 11.00-16.00, och Lena Forsberg föreläser klockan 15.00.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.