Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Enhälligt ja till ny kulturscen

13 november 2018

Norrtälje kommun bygger en ny kulturscen, som gör det möjligt att arrangera stora föreställningar som idag inte ryms i någon av kommunens lokaler. På måndagskvällen sade ett enhälligt kommunfullmäktige ja till utökat investeringsanslag.

Totalt lägger kommunen 34 miljoner kronor på bygget av en kulturscen i anslutning till den nya skolan i Rimbo. Redan tidigare fanns beslut om en investering på 19 miljoner kronor och efter måndagskvällens beslut om ytterligare 15 miljoner kronor kan nu bygget börja. Politiker från samtliga partier gick under sammanträdandet upp i talarstolen för att yrka bifall till beslutet om utökat investeringsanslag. Både Robert Beronius (L) samt Catharina Wahlgren (V) använde ordet ”äntligen” för att beskriva ivern att komma igång med bygget.

- Det är jättekul att bygget nu blir av och det var ju också någonting alla partier lovade i valet. Den nya scenen kommer att bli ett riktigt lyft både för Rimbo och för hela kommunen. Det är viktigt vi kan erbjuda inte bara bra skolor, jobb och bostäder utan också en intressant och meningsfull fritid som gör det lockande att bo och leva i kommunen. Tack vare den nya scenen kan kulturutbudet bli ännu bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) efter beslutet i kommunfullmäktige på måndagen.

Kan ta emot andra typer av föreställningar

I dagsläget har kommunen ingen möjlighet att ta emot vissa typer av arrangemang och föreställningar, eftersom det inte finns en scen som kan matcha behovet från dessa arrangörer. Det handlar exempelvis om Riksteatern, som turnerar runt i landet med en lång rad föreställningar som just nu är för stora för scenerna i Norrtälje kommun. När den nya kulturscenen blir klar öppnas därför dörrarna för helt nya kulturarrangemang i kommunen.

- Vi bygger en så kallad ”blå scen”, som utgår från ett standardmått från bland andra Riksteatern. Det innebär att vissa krav ska uppfyllas, som lastutrymme, antal loger, storlek på scenen, lindragningar i taket och mycket annat.

Det säger Eva Rosén Lundqvist, kultursekreterare på kultur- och fritidskontoret på Norrtälje kommun. Hon har suttit med i arbetsgruppen för scenen sedan förberedelserna började för drygt två år sedan. Tillsammans med en lång rad experter inom bland annat akustik, ljus och scenkonst har arbetsgruppen kommit fram till det scenbygge som på måndagen alltså fick grönt ljus av kommunfullmäktige.

"Kommer att ha stor glädje av scenen"

Det är kommunens fastighetsavdelning som bygger scenen, och kultur- och fritidskontoret blir hyresvärden som sedan tar hand om bokningarna och arrangemangen.

- Vi kommer att ha stor glädje av den. Dels får vi en bra scen för vår egen verksamhet i Rimbo, som exempelvis skolföreställningar, dels kan vi utveckla kulturlivet för hela kommunens befolkning med andra typer av konsertprogram. Dessutom kan Kulturskolan i Rimbo, som kommer att ha lektionssalar i den nya skolan, använda scenen för sin verksamhet, säger Eva Rosén Lundqvist.

Den nya kulturscenen kommer att byggas så att föreställningen äger rum på en golvyta längts fram, och publiken kommer att sitta i en så kallad gradäng, med en lutning där de bakersta raderna är mest upphöjda i förhållande till scenen. Det gör att scenen blir flexibel och kan användas till många olika typer av evenemang, jämfört med en upphöjd scen.

Plats för 350 i publiken

Anläggningen rymmer en publik på 350 personer, kommer att ha en rejäl foajé och toaletter i anslutning till entrén. Skolans angränsande matsal kan användas i samband med bokningar, för exempelvis företagsarrangemang, konserter eller liknande.

Den nya skolan i Rimbo väntas stå klar i slutet av 2019 och tack vare beslutet på måndagskvällen kommer kulturscenen att vara klar strax efter, i början av 2020.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.