Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"En man vågar stå upp"

16 november 2018

Det där med mansrollen är inte särskilt svårt. Inte om man frågar Jan Emanuel Johansson. På måndag sitter han med i panelen och diskuterar saken under Internationella Mansdagen på Norrtälje stadsbibliotek.

På måndagen uppmärksammas Internationella mansdagen i Norrtälje. På Norrtälje stadsbibliotek håller författaren Thor Rutgersson en föreläsning, med utgångspunkt från sin nya bok ”Allt vi inte pratar om”. Därefter blir det en paneldiskussion där mer eller mindre känsliga samtalsämnen tas upp av deltagarna.

En av männen i panelen är Jan Emanuel Johansson, känd företagare i såväl Norrtälje som resten av landet. Han tycker inte frågan om mansrollen är särskilt komplicerad.

- Jag tycker inte att det är så svårt att förklara mansrollen. Jag anser att det finns en hel del saker man står upp för som man och som man inte bör skämmas för. Många av dem är de klassiska, att ta ansvar för vissa områden, man har en beskyddande roll, man har heder och beter sig på ett gentlemannamässigt sätt, säger han.

- Människor som tafsar på kvinnor, våldtar och förgriper sig på andra är raka motsatsen till en man, det är det minst manliga man kan göra och en riktig man ser till att förhindra att sånt sker. Det behövs inte mindre av manligt beteende, det behövs mer! tillägger han.

Att hjälpa den som behöver
Enligt Jan Emanuel handlar det i grund och botten om att vara en god medmänniska, att hjälpa den som behöver hjälp och det handlar inte bara om relationen man-kvinna. En man hjälper den som behöver hjälp, oavsett kön.

- Om fler män vågade vara män skulle vi ha ett bättre samhälle, säger han.

Alla får bestämma själva
Han understryker att det däremot inte finns nåt rätt och fel i hur man själv uppfattar sig som man. Man kan använda vilka uttryck man vill, och här är det bara individen själv som vet bäst om vad som passar honom. Bara för att Jan Emanuel Johansson tycker någonting betyder det inte att han anser att alla ska vara likadana.

- Det resonemanget går åt båda hållen. Jag står upp för andras frihet att vara sig själva, och förväntar mig samma sak tillbaka, säger han.

Internationella Mansdagen: Norrtälje stadsbibliotek den 19 november klockan 19.00. Välkommen!

LÄS OCKSÅ:
Modiga män möts på mansdagen

"Dags att göra nåt åt mansbilden"

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.