Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Därför är den finska kvinnan speciell

29 november 2018

Under den finska kulturveckan får den finska kvinnan en egen rubrik och egen föreläsning. Den 7 december berättar Hans Raab varför den finska kvinnan förtjänar denna uppmärksamhet.

Den som är bevandrad i finsk kultur har förmodligen hört talas om Kalevala, kanske till och med läst en del eller hela detta finska kulturepos..? Det är egentligen en omfattande samling av sägner och sånger från urminnes tider, inte helt klart hur långt tillbaka de sträcker sig.

Kalevala, som sammanställdes av författaren Elias Lönnrot, ger en bild av hur finländare levde förr i tiden. Även om Lönnrot kanske inte valt att lyfta fram detta i ljuset, så framträder ändå kvinnan som en stark huvudperson i det finska vardagslivet. Här anas matriarkala strukturer och kvinnan intar en huvudroll i många av de 50 sångerna.

Hans Raab är själv finlandssvensk och flitigt anlitad som föreläsare när det handlar om finsk historia och finsk kultur. Fredagen den 7 december är det dags igen, då framträder han i Hallstavik Folkets Hus med ett föredrag om den finska kvinnans roll i bygget av det finska samhället.

- Kvinnan har spelat en stor roll och haft ett stort inflytande på processen när Finland blev självständigt från att varit svenskt till 1809, och sen ryskt till 1917, säger Hans Raab.

I Finland fick kvinnor rösträtt redan 1906, som etta i Europa och trea i världen (efter Nya Zeeland och Australien), Finland har även haft en kvinnlig president samt kvinnlig statsminister vid två tillfällen, något exempelvis Sverige ännu inte uppnått (även om det inom några år sitter en kvinna på den svenska tronen). Förklaringen ligger i den finska kvinnans framträdande position.

- Det var ju många krig, då männen försvann och kvinnorna fick ta hand om det som männen annars skötte. När sedan männen kom hem svårt krigstraumatiserade fick kvinnan fortsättningsvis ta hand om det som behövde skötas. De tvingades klara sig själva och det är sånt man blir stark av, säger Hans Raab.

Välkommen att lyssna på Hans Raabs föreläsning, den 7 december på Folkets Hus i Hallstavik, klockan 13.00-14.30.

Läs också: Nu börjar den finska kulturveckan

Läs mer om den finska kulturveckan - här hittar du hela programmet.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.