Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dags för den finska kulturveckan

27 november 2018

På lördag tjuvstartar den finska kulturveckan. Det bjuds på ett späckat schema och en av de givna programpunkterna är självständighetsfirandet - med tillhörande förfest och efterfest.

Den 6 december är som bekant Finlands självständighetsdag och detta ska firas ordentligt, även i Norrtälje kommun. Detta datum infaller under den kommande finska kulturveckan och blir därför ett självklart inslag i det gedigna schemat.

Festligheterna börjar dock redan på lördagen den 1 december med pyssel på konsthallen, och den officiella invigningen äger rum på Stora Torget måndagen den 3 december.

- Vi har program för alla åldrar, från förskolebarn till 100-åringar, det är jag allra mest glad över, säger Aulikki Lundgren, från Roslagen Kalevala, som är en av föreningarna bakom kulturveckan.

Det är Norrtälje kommun, kultur- och fritidskontoret, som tillsammans med Föreningen Roslagen Kalevala samt Norrtälje Finska Förening arrangerar programmet.

Förfest, fest och efterfest
Inför självständighetsfirandet arrangeras som sig bör en finsk förfest (etkot). Efter firandet väntar en efterfest, även det en finsk tradition (jatkot).

Etkot går helt i tangons tecken. Publiken får veta hur det var att leva i skuggan av Kungen, Finlands absolut största tangosångare Olavi Virta. Dottern Ilse berättar om sin innehållsrika barndom när mamma och alla barnen var tvungna att fly mediauppbådet och flytta till Sverige.  Till denna berättelse hör sång och dans till Olavis minnesvärda sånger som dragspelsvirtuosen Ari Haatainen spelar.

Morgonen därpå vaknar man till självständighetsdagen, då man enligt finsk tradition tänder två ljus vid fönstret. På eftermiddagen firas dagen med en konsert i Norrtälje kyrka, en konsert som avslutas med Daniel Edoffs Sibelius ”Finlandia” på orgel.

Jatkot firas i Hallstavik med populära Hans Raabs kåseri om den starka finska kvinnan.

Missa inte att fira den finska kulturveckan. Här hittar du hela programmet.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.