Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Dags att göra nåt åt mansbilden"

14 november 2018

Den gamla mansbilden ställer till det och skapar problem för barn som växer upp idag. Det är dags att göra någonting åt saken, anser Peter Ustrup, chef för ABF och en av paneldeltagarna vid Internationella Mansdagen på måndag.

ANMÄL DIG HÄR!
Det är kostnadsfritt men begränsat antal platser.

 

Peter Ustrup jobbar till vardags som chef på ABF i Norrtälje. Som ansvarig för kursverksamheten kan han bidra till samhällsdebatten och i bästa fall –förändringen. När det gäller just mansrollen och Internationella Mansdagen gjorde han så sent som förra året en insats med arrangemanget ”Läs för mig pappa”. Det är en kampanj som pågått på olika håll under några år, och är ett samarbete mellan ABF, LO och En bok för alla. 

- Högläsningen fortsätter att minska i Sverige och läsförståelse är så viktigt för utvecklingen och här har männen ett stort ansvar. Barn som regelbundet får lyssna på lästa texter får ett mycket större ordförråd och det har stor betydelse om man tar till sig 17 000 eller 70 000 ord, säger Peter Ustrup.

Männen tappar mark
Han hissar varningsflagg och pekar på att det manliga släktet håller på att tappa mark, och om ingenting görs kan det skapa stora problem för dagens barn, när de växer upp och ska klara sig i livet.

- Om man ska hårdra det så handlar det om att det är kvinnan som sköter läxläsandet, mannen tar över pappans maskin och jobbar vidare med samma sak som männen kanske gjort i generationer. Tjejer utbildar sig, de vill ha en man som de kan snacka med på sin egen nivå och när de inte hittar någon på hemmaplan flyttar de till storstan. Den gamla mansbilden ligger kvar och nu har vi en stor uppgift att ändra på det, säger han.

Kvinnor vill lära sig
På ABF arrangeras en lång rad kurser, föreläsningar och utbildningar. Det är och har alltid varit mest kvinnor som deltagit, det är kvinnorna som är intresserade av att lära sig nya saker och som är bäst på att utnyttja utbudet, enligt Ustrups egna iakttagelser.

Visst händer det saker på sina håll. Det finns många män som engagerar sig för att göra skillnad, men det är endast en handfull personer och det räcker inte i längden, menar han.

- Vi måste börja från början; på fritids, i skolan, i hela samhället. Det ligger ett stort ansvar på föräldrarna att hjälpa sina barn till en bättre framtid. Visst kan det vara jobbigt och göra ont att se att man själv kanske haft en dålig uppväxt, men det går ju att göra någonting bättre för sina barn.

Vågar du säga allt det här i paneldiskussionen på måndag?
- Vi får väl se hur mycket jag vågar sticka ut hakan. Men det är viktiga saker, och vi har alla ett ansvar att bidra till förändringen, säger Peter Ustrup.

På måndag den 19 november uppmärksammas Internationella Mansdagen med föredrag och paneldebatt. Författaren och föreläsaren Thor Rutgersson pratar utifrån sin bok ”Allt vi inte pratar om” (läs mer här), och därefter blir det en paneldiskussion. I panelen sitter Peter Ustrup, Jan-Emanuel Johansson, Albin Torstensson (som grundade MÄN Roslagen) samt Nawar Alolabi, från socialtjänsten på Norrtälje kommun.

Läs mer om evenemanget på bibliotekets hemsida.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.