Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Vi hjälper till med det ekologiska perspektivet"

26 oktober 2018

Det står Linken på vägskylten av gammalt snitt, den gula med röd ram. "Ska kolla färisten* här sen", säger kommunekolog Josefin Sundberg och kör ner mot naturreservatet Linkudden, allra längst söderut på Blidö.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Josefin är i reservatet för tillsyn. Kommunen förvaltar reservatet och hon är länken mellan Länsstyrelsen och de privata markägarna Kerstin och Birgitta. De är två av fyra stolta döttrar till den framsynte ägaren som såg fritidshusen bli fler och fler och köpte hela udden.
– Får se nu om vi stöter på några nyfikna kor eller får.
Men hur vi än vandrar runt de 15 hektaren träffar vi inga kritter, fast vi ser spåren av deras närvaro. Nötdjuren har redan flyttat till hem till sina gårdar för vintern och fåren gömmer sig idag.

– Djuren gör ett så viktigt arbete. Det är inte lika mycket sly överallt längre.

Tillsyn på gräsrotsnivå

Småproblem i reservatet: Ett staket behöver lagas. Nån kviga har mått dåligt av omogna ekollon. Går det att ta bort de grenar som hänger ner från ekarna? Detta är tillsyn på gräsrotsnivå.
Labradoren Molly springer först över stock och sten.
– Titta en blå bård.
När korna står i svalkande strandängar och betar vass kommer vattenspegeln fram innanför den höga vassen. En perfekt miljö för fiskyngel att växa till sig i som inte fanns förut.
– Föryngling! säger systrarna.

Utbildad biogeovetare

Josefin är utbildad biogeovetare, sakkunnig och handläggare av naturvårdsfrågor som rör landområden. Ser till att hänsyn tas till höga naturvärden i planering. Hänger med kring nya lagar och nya behov. Sin praktik gjorde hon på Norrtälje kommun och Naturvårdsstiftelsen. En sväng som miljöinformatör i Östhammars kommun.
– Pappa är rospigg, men jag är uppvuxen i Spånga och Järfälla. När jag flyttade hemifrån blev det till Norrtälje kommun, sen följde resten av familjen med.
– Vi är i gammelmorfars hus på Björkö varje sommar och alltid när jag vill ha mer natur och tystnad än i hemma i Spillersboda.

Förslag på nya naturreservat 

Vi har kommit ner till de släta hällarna där vi kan se hela vägen ut till Svartlöga. Inte ett kolapapper fast det varit fullt badande där denna heta sommar, däremot ett par kalsonger. 
Hela Linkudden liknar en park, träden inte dolda i buskage eller rufsigt gräs. På den stora ängen har de duktiga animaliska gräsklipparna frilagt majestätiska enar och Josefin jublar åt helheten.

Inne på Josefins kontorsbord i kommunhuset ligger just nu förslag på tre nya naturreservat, kommunekologen är remissinstans åt Länsstyrelsen. Hon tycker om att utreda, granska och leta information. Är en specialiserad generalist, en som kan lite om mycket.
– Gillar inte att gräva ner mig i saker man inte ser. Alltså att titta i mikroskop. Helheten är min grej.
– Jag och den andra kommunekologen Frida Skagerberg har fullspäckade scheman, det är aldrig långtråkigt. 
– Just nu håller vi på med analys kring grön infrastruktur för Norrtälje stad och Rimbo. 

Ekologiskt perspektiv

Tidigare har hon varit med och gjort Norrtälje stads grönstruktursstrategi. Den som handlar om varför det är så viktigt med grönt, ur olika perspektiv, skönhet, syresättning av luften, skuggar, dämpar bullar och är roligt att leka i.
– Vi hjälper till med det ekologiska perspektivet.

*Färist inpassage otrevlig för rymningsbenägna klövdjur, här runda fina stockar över ett dike.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.