Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tidholm lyfter glesbygden på föreläsning

19 oktober 2018

Po Tidholm kommer till Norrtälje stadsbibliotek. Måndagen den 22 oktober föreläser författaren och journalisten under rubriken ”Stad kontra landsbygd”.

För drygt fem år sen kom Po Tidholms bok ”Norrland” ut, och han åkte i samband med det ut på föreläsningsturné i de norra delarna av landet. Under de drygt 100 stoppen på de olika orterna mötte han inte en enda politiker, vilket han på sätt och vis förstår.

- De ville inte sitta och lyssna på någon som kommer med ett negativt budskap. Om ett budskap blir dåligt för varumärket så låter man hellre bli att berätta det, säger journalisten och författaren Po Tidholm.

Alla skulle växa
Det här var alltså några år sedan, på den tiden då alla kommuner hade samma mål: locka nya företag, nya kommuninvånare, öka skattebasen och tillväxten. När han såg sig omkring i landet var det likadant: alla hade som mål att växa, men det var de facto mindre än hälften som faktiskt gjorde det.

- Det har hänt saker sedan dess. Nu finns det en helt annan öppenhet när det gäller att prata om stad kontra landsbygd, centrum kontra periferi. Den regionala tillväxtpolitiken ifrågasätts mycket mer nu, vilket är spännande.

På måndag, den 22 oktober, kommer Po Tidholm till Norrtälje stadsbibliotek. Sedan boken ”Norrland” kom ut har han hunnit ge ut ytterligare en titel ”Läget i landet: 89 tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tro”, samt producera tv-serien ”Resten av landet” i tre delar, som visades på SVT.

Det började på 90-talet
Han är mycket intresserad av de övergripande strukturerna när det gäller stad kontra landsbygd, vilka ser ungefär likadana ut oavsett var i landet man befinner sig. Det handlar om en centralort som är tillväxtmotorn som de mindre orterna försöker kroka i och följa med. Varje ort är beroende av en större för att överleva. Så har det sett ut sedan början av 90-talet, menar Tidholm. Finanskrisen samt det nya medlemskapet i EU innebar stora förändringar för glesbygden: Kommunerna fick sparkrav, jordbruksstödet hamnade i Bryssel och upphandlingarna måste gå via EU – vilket gjorde det omöjligt att föra en lokal näringslivspolitik.

- Jag gjorde en stor turné i våras där jag träffade mycket politiker och vart jag än åkte märktes spänningarna mellan kommunerna och regionen, mellan den stora tillväxtorten och de mindre orterna.  Visst finns det en logik att lägga pengarna på växande tillväxtorter, men politikerna skulle ju lika gärna kunna tänka tvärtom, säger han retoriskt.

Han menar att det är viktigt att förstå vad geografisk ojämlikhet leder till, och tar exempel som Brexit, valet av Donald Trump som president i USA, högerextremas frammarsch och liknande.

Vad vill du skicka med besökarna som kommer och lyssnar på måndag?
- Jag hoppas jag kan bidra med en breddad kunskap om hur strukturerna ser ut, om vilka centrala och regionala centrifugalkrafter som drar i företag och människor och institutioner om man inte ger dem rätt chans.

Po Tidholm föreläser på Norrtälje stadsbibliotek den 22 oktober klockan 19.00. Välkommen!

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.