Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Succén Unicon är tillbaka

25 oktober 2018

På lördag är det åter dags för Unicon, ett konvent som lockar långväga publik. I år är det större och mer påkostat än tidigare.

Sedan starten 2016 har Unicon i Norrtälje stad successivt vuxit och lockar ständigt ny publik. Vad är då Unicon?

- För mig står ”uni” för samarbete och ”con” betyder konvent, mötesplats. Under Unicon samarbetar vi med många andra aktörer, bland andra Svenska Cosplayföreningen, en lång rad utställare och en massa ungdomar som hjälper till som funktionärer, säger LivEllen Hellstrand, som är fritidsledare på ungdomshuset Verket och projektledare för konventet.

Hela Ung Fritid jobbar
I år jobbar alla anställda inom Ung Fritid på kommunens kultur- och fritidsavdelning med Unicon, och alla kommer att vara på plats under lördagen.

- Vi kommer att vara ungefär 50 personer som på ett eller annat sätt jobbar under dagen, om man räknar med alla utställare, funktionärsungdomar, dansgruppen, ledarna för olika workshops och så vidare, säger LivEllen.

Normalt riktar sig ungdomshuset Verkets verksamhet till ungdomar från årskurs 9 till 25 års ålder. Men Unicon är öppet för alla: gammal, ung, kommuninvånare såväl som besökare. Och besökarna från annat håll är många i antal.

- Alla som jobbar med konvent samarbetar och har en bra relation, och vi försöker se till att de inte krockar med nåt annat konvent. Det gör det möjligt att besöka flera och man slipper välja bort några, säger Jakob Haasum Ekbrant, fritidsledare på Verket.

Mellan klockan 13 och 20
Unicon pågår mellan klockan 13.00 och 20.00 lördagen den 27 oktober på ungdomshuset Verket, som ligger i Rodengymnasiets lokaler. Här blir det cosplay, det blir musik och dans, det blir föredrag och nyheten escape room. Escape room är ett äventyr där deltagarna ska lösa kluriga gåtor för att ta sig ur det hemsökta rummet. Självklart blir det också en massas spel, som sig bör på ett konvent av den här storleken. I spelrummet finns klassiska Arkadspel, det finns nostalgiska konsolspel från 90-talet, och brädspel av den gamla skolan. Testa nåt nytt, utmana en kompis.

- Det här är en kulturform som verkligen är varm och det är en skön stämning bland människorna som går på konvent. Här får de smala nördkulturerna ta plats och det är uttryck som kanske inte annars får något utrymme, säger Kristian Hermanson på ungdomshuset Verket.

Inkluderande verksamhet
Att arrangera Unicon ligger i linje med Verkets övriga verksamhet. Hela Ung Fritid på Norrtälje kommun har redan tidigare hbtq-certifierat verksamheten och de jobbar inkluderande på flera plan. De har särskilda tjej- respektive killkvällar, de har hbtq-kvällar, här ska alla känna sig välkomna oavsett om man kommer ensam eller med kompisar.

- Vi vill nå fler typer av grupperingar och ge fler möjligheten att träffa och bli sedda av likasinnade, säger Kristian Hermanson.

På lördag är det nördarnas afton, och en rad subkulturer är samlade under samma tak. Missa inte chansen att vara med och uppleva det. Läs mer om Unicon här. 

Läs tidigare artikel: Unicon öppnade dörren till en ny värld

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.