Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Ny satsning gör naturen tillgänglig för barnen

5 oktober 2018

Den 27 oktober öppnar den nya naturstigen på Södra Bergen i Norrtälje stad. Här får barnen komma nära naturen – och möta trollen.

Naturstigen Södra Bergen

Mikaela Martinsson och Peter Söderman visar vägen på den nya Naturstigen (eller Trollstigen som kanske är ett lämpligare namn). Den 27 oktober invigs vandringen på Södra Bergen.

 De små ögonen plirar nyfiket mot den besökare som tar sig uppför Naturstigen på Södra Bergen. Vissa av trollen står precis intill stigen, andra är mer gömda. Det gäller helt enkelt att vara på alerten och kanske lyfta blicken ibland för att få se en skymt av lokalbefolkningen här i trollskogen.

Naturstigen (som även alltså går under namnet Trollstigen) invigs officiellt den 27 oktober. Stigen tar sin början nere vid Lennart Torstenssons väg och slingrar sig upp över berget längs redan upptrampade stigar.

Har snickrat och målat
Det är Peter Söderman och Mikaela Martinsson från kultur och fritid på Norrtälje kommun som jobbat med att göra stigen fin och spännande för barnen. Söderman har snickrat och målat för att se till att det händer saker längs vägen. En stor samling skräp har de också tagit hand om, och förhoppningen är nu att andra besökare på berget inte fortsätter att skräpa ned.

Trollstigen riktar sig främst mot barn i förskoleåldern men promenaden är mysig och varierad och passar egentligen vem som helst som behöver en paus från stadspulsen.

- Vi vill sänka tröskeln för invånaren att komma ut i naturen och öka det stadsnära friluftslivet, säger Peter Söderman innan han böjer sig ned och plockar upp några glasskärvor som gömt sig i mossan vid en intilliggande stenknalle.

Rör inte trollens guld!
Under promenaden passerar besökaren dalen som är fylld med guld. Eftersom det är trollens guld är det säkrast att låta det ligga kvar. Här finns också utmanande passager där det handlar om balanskonst för att ta sig fram, det finns utsiktsplatser och en fin plats där man kan grilla sin medhavda korv eller pinnbröd.

- Det ska bli spännande att se hur Naturstigen tas emot, det händer många spännande saker under den 500 meter långa slingan. Det är bara att följa den lila färgmarkeringen för att hitta rätt, säger Mikaela Martinsson.

Invigningen äger rum den 27 oktober, vi samlas i hörnet Lennart Torstenssons väg/Rodengatan. Klockan 11.00 samt klockan 12.00 är det gemsam rundvandring. Vill du vara med? Mejla och föranmäl dig till mittlov@norrtalje.se. 

Välkommen ut i äventyret – helt på naturens (och trollens) villkor.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.