Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kom och låna på Fritidsbanken

23 oktober 2018

Nu har Fritidsbanken öppnat i Norrtälje. Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis under två veckor.

Under hela sommaren har kultur- och fritidskontoret jobbat med att samla in skor, skridskor, skidor och all möjlig övrig utrustning som generösa kommuninvånare har skänkt till verksamheten. På lördagen var det dags för högtidlig invigning i samband med Idrottens dag.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (c) skänkte först ett par gåstavar till banken, innan han höll invigningstalet och klippte bandet i lokalen uppe på Norrtälje Sportcentrum.

- Alla vet hur viktigt det är att röra på sig, oavsett ålder, och genom Fritidsbanken kan vi förhoppningsvis hjälpa fler att komma ut och aktivera sig. Prognoserna säger att kostnaderna för äldrevården kommer att stiga med 240 procent till år 2040, och det är ett stort problem som vi gemensamt måste lösa. Det här är ett sätt, sa Bengt Ericsson.

Startade i Deje
Fritidsbanken är en riksomfattande verksamhet som startade i Deje 2013. Det var när en lokal diakon upptäckte att några av barnen var sjuka just när det var friluftsdag och klassen skulle åka skridskor. Detta visade sig vara ett återkommande mönster och hon insåg att det berodde på att barnen inte hade skridskor och att föräldrarna inte hade råd att köpa några. Det blev startskottet på verksamheten och hon engagerade lokalbefolkningen och företagen för att samla in utrustning som barn sedan kunde låna.

Att det blev start i just Norrtälje beror på att kommuninvånare hade hört talas om verksamheten och hörde av sig till politiker och tjänstemän. Tack vare engagemanget är nu Norrtälje nummer 76 på listan i landet.

Mycket att välja mellan
I BKV:s tidigare klubbhus, strax bakom den stora hallen på Norrtälje Sportcentrum, ligger första Fritidsbanken i kommunen. När portarna slogs upp på lördagen stod utrustningen prydligt sorterad och placerad i temaordning i hyllorna.

Här finns fotbollsskor, skridskor, flytvästar, skidor i olika varianter, pjäxor, hjälmar – och på själva invigningsdagen lämnade Fredrik Persson från bandyföreningen över fyra nya bandyklubbor till banken. På andra sidan disken stod Fanny Nieminen och Cornelia Ericsson och tog emot gåvorna, och skrev in dem i registret.

Det dröjde inte lång tid innan ett par boxningshandskar hittar sin första låntagare, och det var på glada ben pojken sprang ut med de röda handskarna redan på rätt plats. Sedan gick det i snabb takt, och ett 50-tal prylar lämnade banken redan första dagen.

"Fyller många funktioner"
- Fritidsbanken fyller många funktioner på samma gång. Dels gör den det möjligt för fler att ha en aktiv fritid utan att det ska kosta en massa pengar.

- Dels finns det ett miljötänk. Alla kanske inte måste köpa ett par nya skridskor. Synen på återbruk är mer utbredd bland ungdomar idag än tidigare, och det här miljötänket ligger helt i linje med Fritidsbankens verksamhet, säger Linda Wrangell-Sjögren från Upplands idrottsförbund, som tillsammans med Norrtälje kommun driver Fritidsbankens verksamhet på Sportcentrum.

Vill du låna på Fritidsbanken? Så här gör du: Du beger dig till Fritidsbanken under de aktuella öppettiderna (se länk nedan), väljer vad du vill låna (du får låna fler saker på samma gång), registrerar det hos personalen som jobbar den dagen – och sen är det fritt fram att låna gratis under 14 dagar. Efter lånetiden lämnar du tillbaka sakerna till banken, i samma skick som du lånade dem.

Från Norrtälje kommuns sida är det kultur- och fritidskontoret i samarbete med socialkontorets resurspool som driver verksamheten.

Här kan du läsa mer om Fritidsbanken i Norrtälje.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.