Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Föreläsare ger hälsotips på Idrottens dag

17 oktober 2018

En 20-minuterspromenad varje kväll istället för samma tid i tv-soffan kan göra stor skillnad för både barns och vuxnas hälsa. Det är ett av budskapen som presenteras under Idrottens dag på Norrtälje sportcentrum den 20 oktober.

Jonas Värm jobbar på Upplands idrottsförbund och Sisu idrottsutbildarna. Under Idrottens dag den 20 oktober håller han ett föredrag om bland annat en ny syn på träning och tävling, under rubriken ”Min andra idrott”. Här tar han upp faran med att tidigt specialisera sig på en idrott, när det viktigaste är att ha kul och kanske testa lite olika saker.

- Det handlar om att inspirera till ett aktivt liv och att skapa rörelseförståelse, på samma sätt som vi pratar om läsförståelse. Vi vet vad rörelse betyder för hälsan, men ändå går det bara fortsatt utför, säger han.

För barn i yngre åldrar är det fortsatt fokus på lek och skoj och det är ”alla får vara med”-attityden som gäller i idrottsföreningarna. Men sedan händer någonting.

- När barnen fyller 12 är det som att vi vuxna får spel. Då ska det bli allvar, det blir kostnader, cuper, då är det inte för alla längre. Visst finns det bra föreningar som inte har den utvecklingen, men för många ser det ut så, säger han.

Det finns många saker som måste förändras både inom idrottsrörelsen men även i civilsamhället i stort, för att få bukt med ohälsoproblemen i Sverige, påpekar han.

- Att ha OS som mål är helt fel fokus. Elitidrott är någonting helt annat, det är en otroligt liten del av idrotten i stort och ändå är det det enda vi siktar på. Man idrottar för livet. Idrottandet hjälper barn till ökat självförtroende. Idrottandet minskar risken för att bli svag och få dålig balans när man blir äldre.

Hans föreläsning riktar sig egentligen mot alla i det svenska samhället, för att på sikt få till en förändring.

- Vi vet alla att det är bra att röra på sig och att det är viktigt vad man äter – men ändå är det så svårt att vända skutan.

Vad kan man själv göra?
- Det räcker med att byta 20 minuter i tv-soffan mot 20 minuters promenad. Gör det som en familjegrej, alla tar en promenad tillsammans. Det tar inte lång tid, men ger fantastiska effekter på hälsan.

För både privatpersoner, företag och föreningar handlar det också om att hjälpa barn och unga att känna självförtroende nog att våga komma tillbaka till idrotten. Många provar på, men känner sig inte tillräckligt bra för att komma tillbaka. Här är det upp till ledarskapet inom föreningarna att ta hand om barnen direkt.

- Vem har inte känt sig fel på ett gym? frågar han sig retoriskt. Men om man bara vågar komma tillbaka, och komma tillbaka en gång till, så tar det inte lång tid innan det ger en rejäl skjuts för självförtroendet.

Under Idrottens dag har du chansen att träffa ungefär 20 av Norrtälje kommuns idrottsföreningar, och prova på deras idrotter. I samband med Idrottens dag invigs också Fritidsbanken. Det betyder att du även har chansen att låna utrustning, om du hittar en idrott du vill prova – utan att behöva köpa nya prylar.

Välkommen till Idrottens dag den 20 oktober, klockan 11-15 på Norrtälje sportcentrum. Du kan lyssna på Jonas Värms föreläsning klockan 13.00.

Läs också:

Träffa förebilder på Idrottens dag

Testa nåt nytt på Idrottens dag

 

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.