Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bokbåten binder ihop kommunen

3 oktober 2018

Bokbåten är ett välkommet inslag för de som bor ute på öarna. Två gånger om året kommer båten och då lånas det travvis med böcker – som kommer alla på ön till nytta.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Bokbåten Rödlöga lägger mjukt till vid Arholma brygga, strax intill handelsboden. Till vänster på betongkajen står redan tio plastkassar prydligt uppradade och det råder ingen tvekan om att bokbåtens ankomst både är känd och efterlängtad.

Runt hörnet kommer först Meg Klingberg, tätt följd av Pia Åstbom. De hälsar på bekante matrosen Bo Bethge som är snabb med både landgång och förtöjning. Kvinnorna tar med sig några av kassarna ombord och får hjälp av personalen med resten.

Arholma är första stoppet

Det är den 1 oktober och första stoppet på bokbåtens höstvecka är här på Arholma brygga. Det anländer snabbt en intresserad skara och bibliotekarierna ombord får fullt upp med att ta hand om låntagarna. I förberedda lådor finns förhandsbeställda böcker som ska fram, det läggs trave efter trave på bordet med den lilla skylten ”återlämning”. Att det är så många böcker som återlämnas beror på att Bokbåten bara kommer två gånger om året: en gång på hösten och en gång på våren.

Här på ön får de utlånade titlarna ett händelserikt liv. De läses inte bara av den som lånat dem på båten. De hamnar ganska snart inne i handelsbodens bibliotekshörna där öborna sedan kan låna i andra hand, mot att de anger lånet på en lapp. När det ett halvår senare närmar sig bokbåtens ankomst samlas böckerna in, och lämnas tillbaka i god ordning.

Och i gott skick.

 Det märks att bokbåtens verksamhet är populär. De som lånar på båten är verkligen försiktiga med böckerna och man kan tro att böcker som är tre-fyra år gamla är helt nya. Det är lite skillnad mot hur det ser ut på stadsbiblioteket, säger bibliotekarie Louise Gladnipa, som normalt sitter inne på Norrtälje stadsbibliotek.

Träffas i bokcirkeln

Böckerna på Arholma används också för bokcirkelverksamhet bland några av de boende. Just nu läser gruppen Per Anders Fogelströms första bok i serien om Stockholm: Mina drömmars stad. I mitten av oktober samlas de sju deltagarna för att prata om boken de läst, om innehåll, om språket och sådant som gjort särskilt intryck. Därefter är det dags att bestämma vilken bok det blir härnäst.

Lika många kassar böcker som lämnas åter på båten, lika många bärs iland innan besöket är över. Öborna har en lång mörk vinter framför sig och då gäller det att vara förberedd.

 Vi har inte bestämt så mycket i förväg, vi går mest på känsla, säger Pia Åstbom och bollar med Meg Klingberg:

 Vi ska väl ha 110 titlar, men hur många deckare? Vi får inte glömma att ta med lite barnböcker för 6-10 år.

De jobbar vidare mellan hyllorna, med stor entusiasm.

Rödlöga bokbåt två veckor per år

Inför den efterlängtade resan har personalen jobbat hårt. Eftersom kapten Johan Åkermans båt Rödlöga endast agerar bokbåt två veckor per år ska det möbleras och lastas innan måndagens tur kan påbörjas. Låda efter låda staplas på varandra, och sorteras efter tidtabellens lista. Förbokade böcker sorteras till rätt stopp, de populära nyheterna fördelas och bokhyllorna fylls med allt mellan facklitteratur om skärgårdens öar till böcker för de minsta i lågt placerade backar.
Det här är kapten Åkermans 40:e tur, han firar 20 år i bokbåtens tjänst. Och själva bokbåtsverksamheten fyller 65 år i år. Det är nu fyra kommuner som samarbetar ombord; Norrtälje, Österåker, Haninge och Värmdö. De fyra kommunerna samarbetar kring bemanning och bokleverans, men från och med 2018 har Norrtälje kommun tagit över ansvaret för driften av verksamheten.

Har förhandsbokat böcker

Det är kav lugnt och båten glider vidare mellan öarna. På Gräskö skuttar en mink ostört fram mellan stenarna i vattenbrynet samtidigt som ett par besökare kliver ombord med sina kassar böcker. På Norröra passar författaren Nisse Larsson på att låna om Mary Shelleys klassiker Frankenstein, som för övrigt fyller 200 år i år.
På Söderöra har de boende förbokat en lång rad titlar och personalen på båten bär i land kassar som lämnas i sjöboden intill bryggan, och hämtar sådant som ska återlämnas.

Svartlöga i riskzonen

Efter tio timmar till havs är det klockan 17 dags för dagens sista stopp; Svartlöga. Under bokbåtens mångåriga verksamhet har det aldrig inträffat några allvarliga tillbud, men det har hänt att personalen varit tvungen att stryka just den här hållplatsen från rutten på grund av för hårt väder.

Den här måndagen är det dock inget problem.

Under resten av veckan fortsätter resan genom de fyra kommunernas övärld. På varje stopp står förväntansfulla låntagare, förberedda med kassar fyllda av böcker.

Det gäller att välja rätt – nästa chans får de först om ett halvår.

Bokbåten besöker öarna

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.