Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Tidlöst firande när Kulturarvsdagen fyllde 30

8 september 2018

På lördagen firade Norrtälje samt stora delar av övriga Sverige Kulturarvsdagen. Över 20 olika föreningar och verksamheter var representerade och visade stolt upp sina verksamheter. Se bildspel nedan (klicka för att se det i helskärmsläge).

Norrtäljes rika kulturarv är känt för några, men hur omfattande det verkligen är kanske inte många känner till. Under lördagens Kulturarvsdag lyftes lätt på locket, och en liten bråkdel av allt spännande som finns presenterades inne i Roslagsmuseets park.

Här fanns Roslagsfårens genbank i form av tackorna Skilla och Vivan, här fanns traditionell hantverkskonst i form av representanter för Båt & Byggnadsvård i Roslagen. Hembygdsföreningar och kulturföreningar, veterantraktorer, carolinernas kanon, Auktoriserade Norrtäljeguider bjöd på miniguidningar och runt om i övriga staden hade museerna slagit upp dörrarna och bjöd på gratis visningar.

- Kulturarvet är mer viktigt än någonsin. Man behöver känna sin historia för att förstå sin samtid och framtid. Det är viktigt att vi samarbetar för att föra kulturarvet vidare till kommande generationer, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (c) i sitt invigningstal.

På Kulturarvsdagen invigdes även de nya skyltvandringarna: ”Skyltad stadsvandring i Norrtälje” samt ”Kyrkor i Norrtälje kommun”. De kulturhistoriska vandringarna kan göras när som helst och informationen är tillgänglig via mobiltelefonen.  Vandringen i Norrtälje innehåller 22 skyltar, och kyrkvandringen består av 31 skyltar, en för varje kyrka i kommunen.

Storholmens Vikingaby var på plats i parken för att visa barnen, och även utmanas av dem i vikingalekar med visst inslag av kamp. Vikingabyns föreningsmedlemmar vädrar morgonluft nu, efter några motiga år. Grunden för deras nya långhus är snart klar, och sedan ska tak och väggar byggas. Själva stommen ska vara klar i december.

- Vi är så glada att vi har kommit så långt. Det kändes väldigt motigt när huset brann ned, eftersom vi inte visste hur vi skulle ha råd att bygga ett nytt, säger vikingahövdingen Emil Geschwind.

Nu laddar också medlemmarna för den stora festen på nationaldagen, Folkfesten Kulturmötet, som de arrangerat tidigare. Under 2018 fick de inte ihop det, men inför 2019 ser det ljusare ut.

- Vi har inte fattat något formellt beslut, men vi siktar på att komma tillbaks med Kulturmötet, vi tycker det är ett fantastiskt event, säger Geschwind.

Kulturarvsdagen är både lokalt, nationellt och internationellt. Det är Riksantikvarieämbetet som för svensk del håller i planeringen, och internationellt är det en del av European Heritage Days. I år fyller Kulturarvsdagen 30 år.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.