Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Rejält firande när biblioteksbussen fyllde 50

15 september 2018

På lördagen firades biblioteksbussens 50-årsdag rejält. Det bjöds på tårta, högtidstal, pyssel och musik – och roliga överraskningar.

Så firade Norrtälje bibliotek

Biblioteken är nyckeln till kunskap, och kunskap är makt. Det sa kommunalrådet Ulrika Falk (s) när hon höll jubileumstalet under lördagen, då biblioteksbussen firade 50 år, och stadsbiblioteket firade 30 i nuvarande lokaler.

- För 50 år sedan fattade kloka människor beslut om att starta biblioteksbussens verksamhet, för att det är viktigt att alla får ta del av litteraturen. Men idag har vi också Meröppet och bokbåten. Det har hela tiden funnits en strävan att alla invånare ska få tillgång till litteraturen, sa Ulrika Falk.

Hon fortsatte med att understryka bibliotekens övriga roll: som en plats där olika människor kan mötas. Här kan man få läxhjälp, här kan nyanlända få hjälp med svenska språket, få lära sig mer om det svenska samhället.

- Kunskap leder till tolerans, och tolerans och demokrati är någonting vi måste återerövra varje dag, sa kommunalrådet.

Det var en bred skara människor som samlats, både för att lyssna på Ulrika Falk, men även för att ta del av Kerstin Ericssons historiska exposé genom Norrtälje biblioteks verksamhetsresa, bland mycket annat.

För de yngre deltagarna fanns mycket att göra under denna jubileumslördag. På Konsthallen fick de bygga sin egen biblioteksbuss, på stadsbiblioteket kunde de pyssla ihop sin egen maskot (eller variant av den), det var filmvisning inne i Gläntan och skrivarverkstad inne hos Sensus.

Ute på gatan stod biblioteksbussen parkerad, och grannen ICA Kryddan bjöd på 30 meter tårta, eftersom både butiken och biblioteket firar just 30 år i nuvarande lokaler.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.