Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Rimboskolorna står upp för mänskliga rättigheter

31 augusti 2018

Madrid, Budapest, Paris…och Rimbo! Igår var det äntligen invigning av de 30 kuber som elever runt om i Sverige och världen har inrett. Kuberna står var och en för en mänsklig rättighet och två av dem är fyllda med Rimboelevernas arbeten.

Emilia Ericsson som går på 7C i Långsjöskolan och Charlott Salo i Kungsträdgården.

En sprudlande stämning rådde i Kungsträdgården i Stockholm på torsdagen. Då invigdes de kuber som eleverna arbetat med i nästan ett års tid, och området fylldes med förväntansfulla barn och ungdomar. Rimboskolorna uppmärksammades redan i öppningstalet då Sarah Scheller, generalsekreterare på Raoul Wallenberg Academy, talade om elevernas initiativ att bjuda in lokalpolitiker till en debatt om kränkningar. ”Rätten att inte kränkas” är en av de två mänskliga rättigheterna skolorna i Rimbo har arbetat med. Den andra är ”Rätten till vila och fritid”.

Förändrat stämningen i skolan

Kuben är ett internationellt skolprogram som uppmuntrar skolungdomar att ta ställning för mänskliga rättigheter. Bakom programmet står Raoul Wallenberg Academy. Emilia Ericsson som går på 7C i Långsjöskolan berättar att projektet har ökat medvetenheten i skolan:

– Förut var det väldigt mycket bråk och väldigt många som inte vågade säga till. Nu märker jag att det är fler som säger ifrån när något väl händer, men det händer inte alls ofta längre.

Hon berättar att hon, tillsammans med andra elever, gått runt i klassrummen och pratat om mänskliga rättigheter, och att det märks stor skillnad.

Emilia är väldigt glad över att vara i Kungsträdgården.

– Det är det här vi har väntat på och det känns fantastiskt.

Så ett frö

Charlott Salo, förstelärare i musik i Långsjöskolan säger att hon hoppas att arbetet med mänskliga rättigheter har sått ett frö hos eleverna, och att alla känner att man har ett ansvar och en möjlighet att göra skillnad.

– Det hoppas jag, att det här bara är en början.

Utställningen i Kungsträdgården har öppet 30 augusti till 1 september mellan klockan 11 och 18.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.