Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

"Man blir som en stor familj – ingen blir lämnad ensam"

10 augusti 2018

Mitt ute i Roslagens idyll sitter ett 15-tal seniorer runt ett bord i skuggan och har högläsning ur en bok. Det är närmare trettio grader varmt och det är bara en kort promenad ner till vattnet där seniorerna ska bada på eftermiddagen. Förmodligen tar de med sig en fikakorg också.

Seniorerna Agneta Wahlström och Roine Malmström.

Agneta Wahlström och Roine Malmström som är på äldrekollo på Björkö för första gången trivs bra.

Under två veckor pågår ett Äldrekollo ute på Björkö, Väddö. På Björkögården bor och lever ett gäng seniorer tillsammans en vecka i taget och gör alla aktiviteter tillsammans. Kollot riktar sig främst till de seniorer i Norrtälje kommun som är ensamma, vill träffa nya vänner och delta i sociala aktiviteter.

–  Det är toppen här! Det bästa är att så fort man kommer hit så känner man sig välkommen, man blir som en stor familj, trots att man inte känner någon. Ingen blir lämnad ensam och personalen tar hand om alla, Agneta Wahlström. 

Agneta är på kollot för första gången och hon hade en idé om vad ett kollo var innan hon åkte, men det var helt baserat på hennes egna erfarenheter 60 år tillbaka i tiden. 

– Här finns allt som jag kunnat önska mig på en helt vanlig semester, fast med kollostuk. Nu när jag har fått lite erfarenhet så gör vi allting som jag föreställde mig att man gör på ett kollo, fast lite långsammare och i andra varianter.

– Det är mer i vår ålderskategori, vi är lite stela och sega, men det går, det spritter i kroppen! säger Roine Malmström.

Roine Malmström är också på kollot för första gången. Det var hans son som såg annonsen om kollot och tipsade honom om att söka.

– Jag bor ensam i en kåk, så man är lite ensam. Så kommer man hit träffar så många, det är underbart, allra helst den här  ett bra fruntimmer, skrattar Roine och ler mot Agneta.

Harriet Ringvall har sökt till kollot i flera års tid, men i år fick hon äntligen en plats. 

– Det är jätteroligt! Bra människor och bra arrangerat. Jag har spelat kort och det har jag inte gjort på många herrans år och det har vi gjort flera kvällar nu, säger Harriet.

Högläsningen tar slut och seniorerna börjar bli lite otåliga. Lunchen är lite försenad idag förklarar Lars Sundberg, PRO Norrtäljes ordförande. Men den visar sig vara väl värd att vänta på, det serveras nämligen olika sorters kallskuret med hemmagjord potatissallad. Roine berättar nöjt att de äter hela tiden, det är kaffe, frukost, fika, kakor, lunch, middagar och kvällsmackor. 

Kräftskiva och kvastdans

Äldrekollot arrangeras för 15:e året i rad. Nytt för i år är att Äldrekollot sker i samarbete mellan PRO Norrtälje och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON). Det är PRO som sköter bemanningen och håller i alla praktiska arrangemang och aktiviteter. 

– Vi fick en förfrågan i våras om att driva Äldrekollot i år. Vi kände att vi kan klara det och att vi kör. Det har vi inte ångrat, säger Lars Sundberg, ordförande PRO.

De började med att bilda olika grupper, en grupp ordnar alla aktiviteter för seniorerna och en grupp planerar, handlar och lagar all mat. Det är tre olika aktiviteter varje dag och det är alltifrån föreläsningar, Qigong, fallteknik och sittdans. 

– Avslutningen blir en kräftskiva, en ordentlig kräftskiva med flytande tillbehör. Det ska bli kvastdans också eftersom det är så dåligt med karlar, skrattar Lars. 

Snart är det dags att gå ner till badstranden och bada, men innan dess passar ett gäng på att ta en kaffe i solen medan andra vilar. En av herrarna visar Roine ett videoklipp på sin mobiltelefon, det är från allsången som de hade häromkvällen. Roine tar ett skutt av lycka och de båda herrarna diskuterar om de har med sig sladden som gör att de kan koppla in telefonen i tv:n och visa videoklippet för resten av gänget. 

Alla ska med

Det är onekligen full fart på seniorerna på kollot och är det inte aktiviteter på schemat så hittar de på annat att göra tillsammans.

– Den ena dagen är det dans och den andra dagen ska vi gå ut och gå. Det är fika på badstranden och alla ska med. På kvällen tar man en boule och lite senare, då är det dags för poker, berättar Roine. 

En aktivitet som har varit extra uppskattad är sittdansen.

– Sittdans är perfekt för våra dementa kollegor. Vi tyckte ju naturligtvis ”sitta? Vi kan ju stå, vi är inte där än”. Men vi vet ju att vi kanske kommer dit och då är det underbart att ta reda på alla funktioner. Dels lekarna i sångerna och sen de enkla rörelserna. Det önskar jag kommer ut på våra äldreboenden, säger Agneta. 

Det är skratt, högt i tak och det råder ingen tvekan om att alla trivs i sommaridyllen. Det är lite i varmaste laget för seniorerna, men då passar de på att ta en extra sväng ner till badstranden.

– Alla är så himla glada och det är det allra bästa. Det är så roligt att prata, spela kort och lära känna varandra, säger Lars Sundberg från PRO. 

Både seniorerna och PRO vill återvända till kollot om de får chansen.

– Jag vill komma tillbaka, jag tänker vara här i 10 år framåt. Det har gett mersmak, om man säger så, säger Harriet. 

Häng med på äldrekollo

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.