Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Kommunens rika kulturarv visas upp

16 juli 2018

Den 8 september uppmärksammas och firas Kulturarvsdagen. Då får besökarna en inblick i hur mycket spännande kulturhistoria som faktiskt finns i kommunen.

pythagoras exteriör

Pythagoras industrimuseum är en av deltagarna under Kulturarvsdagen den 8 september.

Norrtälje är den kommun efter Gotland som har flest riksintresseområden för kulturmiljövården att visa upp. Det betyder att det vimlar av spännande kulturarv och att du kanske till och med har spännande kulturhistoriska lämningar runt knuten utan att ens veta om det.

Den 8 september firas och uppmärksammas Kulturarvsdagen i Norrtälje, vilket är en perfekt möjlighet för den intresserade att titta närmare på det kulturhistoriska utbud som hela kommunen har att erbjuda.

Samlingsplatsen för evenemanget är Roslagsmuseets park, som ligger innanför det gamla gevärsfaktoriet mellan Hantverkaregatan och Norrtäljeån. Här kommer en lång rad föreningar att visa upp sin verksamhet genom informationsmaterial och olika föremål, stora som små.

Evenemanget håller på mellan klockan 11.00 och 16.00 och det blir ett späckat program. Allt är inte spikat, men här är de utställare som anmält sig så här långt:

Norrtälje luftvärnsmuseum, Föreningen Carolinen, Norrtälje museum, Roslagsmuseet, Industrimuseet Pythagoras, Veterantraktorklubben, Föreningen allmogebåtar, Norrtälje bibliotek, Båt & byggnadsvård i Roslagen, Riala hembygdsförening, Roslagens fornminnes- och hembygdsförening, Föreningen Sjuhundraleden, Vikingabyn Storholmen, Roslagens Sjöfartsminnesförening, Auktoriserade Norrtäljeguider, Skebobruks Museum, Söderbykarls Fornminnes och Hembygdsförening.

Listan kommer att förlängas ytterligare under sommaren.

- Utöver utställningarna i parken kommer det också att vara gratis entré på alla museer i Norrtälje stad. Det kommer att vara guidade visningar på Pythagoras, Norrtälje museum, Nordströms och en del annat, säger André Enkler på Norrtälje kommun.

Under dagen kommer också en ny stadsvandring att invigas. Det är en interaktiv guide med skyltar vars innehåll blir tillgängligt med hjälp av besökarens mobiltelefon. Genom att hålla mobiltelefonens kamera över skyltens QR-kod kan du få fram en sida med den aktuella informationen. Det betyder att den nya stadsvandringen är tillgänglig dygnet runt.

Kulturarvsdagen är ett europeiskt initiativ och för svensk räkning är det Riksantikvarieämbetet som håller ihop planeringen. I år firar Kulturarvsdagen 30 år, och temat för året är att ”Dela kulturarvet”.

Här kan du läsa mer

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.