Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Räddningstjänstens jämställdhetsarbete lyftes på Järvaveckan: "Viktigt att synliggöra"

28 juni 2018

Hur kan räddningstjänsten arbeta mer med jämställdhet och mångfald för att nå en hållbar trygghet och säkerhet för alla? Det var en fråga som togs upp på ett seminarium på Järvaveckan där vår räddningstjänst även uppmärksammades för det aktiva arbetet med jämställdhet och mångfald.

Norrtälje kommuns räddningschef Magnus Wallin.

Magnus Wallin, räddningschef i Norrtälje kommun.

– För oss handlar det mycket om att visa att vi verkligen är en räddningstjänst för alla, invånare som medarbetare, säger Magnus Wallin, räddningschef i Norrtälje kommun.

Järvaveckan är en stor mötesplats för samhällsengagemang där företag, föreningar, myndigheter, organisationer, politiker och medborgare bjuds in. Under årets arrangemang som ägde rum i mitten av juni medverkade Magnus Wallin som representant för räddningstjänsten i Norrtälje kommun i ett seminarium om jämställdhet och mångfald inom svensk räddningstjänst. Seminariet hölls av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Nätverket Jämställd Räddningstjänst (NJR) i samverkan med Brandkåren Attunda och Räddningstjänsten Norrtälje kommun.

Ett framgångsexempel

Med bakgrunden att män generellt är överrepresenterade när det gäller olyckor diskuterades bland annat att räddningstjänsten kan och bör jobba mer förebyggande ur ett könsperspektiv. Det diskuterades även hur räddningstjänsten kan arbeta mer med jämställdhet och mångfald exempelvis i rekryteringsarbetet. Där lyftes Norrtälje som ett lyckat exempel – eftersom vi lyckats attrahera många kvinnliga sökanden. Det är något som vid flertal tillfällen uppmärksammats, bland annat genom nomineringen till Jämställdhetspriset 2018 och besök från jämställdhetsministern.

– Medverkan på Järvaveckan blev en följd av det lyckade arbete vi redan gjort, att komma ut och berätta mer om vad vi åstadkommit och hur, och det känns viktigt och inspirerande att få möjlighet att bidra och synliggöra de här frågorna tillsammans med MSB och NJR, säger Magnus Wallin.

Förutom Magnus Wallin deltog Ola Carlén, strateg, från Brandkåren Attunda, Erik Flink, jämställdhetsstrateg, från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Ida Texell, förbundsdirektör Brandkoren Attunda och ordförande i nätverket Jämställd räddningstjänst, på seminariet.

"Handlar om organisatorisk överlevnad"

Att räddningstjänsten är en mansdominerad bransch är ingen nyhet. Därför är det viktigt att lyfta frågor om jämställdhet och mångfald inom branschen, menar Magnus Wallin. 

– Det är viktigt ur flera perspektiv. Dels handlar det om kvalitet, ju mer vi speglar samhället i stort desto bättre kommer vi bli på att utföra vårt uppdrag. En annan del handlar om organisatorisk överlevnad, vi behöver utöka vår rekryteringsbas för att hitta våra framtida medarbetare. Ett tredje perspektiv handlar om vilken typ av samhälle vi vill leva i, vi vill leva i ett samhälle där alla har lika möjlighet och rättigheter och då behöver vi jobba med de här frågorna aktivt.

Hbtq-certifiering på gång

Även om det nåtts framgångar när det exempelvis gäller rekrytering inom räddningstjänsten jobbar man aktivt vidare för att förbättras ännu mer.

– För oss handlar det mycket om att leva som vi lär och visa att vi verkligen är en räddningstjänst för alla, utifrån ett jämställdhetsperspektiv och ett mångfaldsperspektiv. Det gör vi till exempel genom att verka och synas i sammanhang där vi kan sända de signalerna på ett positivt sätt. Sedan gör vi även vissa satsningar, som ”prova på-kvällar” för kvinnor eller andra grupper där vi inte har lika många anställda.

Räddningstjänsten är även en av de verksamheter i kommunen som under 2018 kommer att genomgå en hbtq-certifiering.

Läs mer om hur räddningstjänsten lyckades öka antalet kvinnliga medarbetare.

Här kan du läsa mer om räddningstjänsten i Norrtälje kommun.

Räddningschefen om jämställdhetsarbetet inom räddningstjänsten

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.